Nyhed

Blog: Vi vil have danske forhold – i Polen

Afdelingen var inviteret med samarbejdsudvalget fra Danish Crown Herning på studietur til Polen.

Afdelingen var inviteret med samarbejdsudvalget fra Danish Crown Herning på studietur til Polen. Vi besøgte det Danish Crown-ejede svineslagteri Sokolow i Podlaski og kreaturslagteriet/forædlingsvirksomheden Sokolow i Kolo , som også er ejet af Danish Crown. 

Sokolow er et stort brand i Polen; det kaldes kødets svar på Coca Cola og laver højkvalitetsprodukter.

Men virksomheden er mere interesseret i kødet end i medarbejderne. Efter at have set forholdene, forstår vi godt, at vores polske kolleger flytter hertil for at arbejde.

Vores forhold er langt bedre. De to slagterier var pæne, men vi forstår ikke den måde de "ansætter" og aflønner deres medarbejdere på. 

Danish Crown insisterer nemlig på at bruge kolonnefirmaer, der udlejer medarbejdere, i stedet for at ansætte dem direkte. Og det er uforskammet, at medarbejderne aflønnes på den måde.

Det medfører nemlig, at ingen ved hvor meget de får i løn. Og så er det langt fra dansk praksis, at slagteriarbejderne bliver trukket i løn, hvis de laver fejl i produktionen! 

Den slags forhold hverken vil eller skal vi acceptere på danske slagterier. I stedet opfordrer vi Danish Crowns ejere - landmændene - til at lægge pres på ledelsen, så vi kan få ordnede løn- og arbejdsforhold på de danskejede slagterier i Polen. 

Vi vil have danske forhold - i Polen

Denne blog er også bragt som leder i Substans Midt-Vestjylland nr. 4 2015.