Foto af Tre bagere hos Nordisk Brødhus har ikke fået løn for deres arbejde. Fødevareforbundet NNF har rejst sagen i byretten
Nyhed

Berømt københavner-bageri snyder ansatte for løn

Medarbejdere hos Nordisk Brødhus er blevet snydt for flere måneders løn. Ejeren er forsvundet. Fødevareforbundet NNF rejser nu sagen i byretten
Genre Brød dej bager ælter
Genre Brød dej bager ælter

Medarbejdere hos Nordisk Brødhus er blevet snydt for flere måneders løn. Ejeren er forsvundet. Fødevareforbundet NNF rejser nu sagen i byretten

Lennart Ribers, der står bag det nu lukkede "Nordisk Brødhus" på Nørrebro i København er løbet fra regningen og har efterladt flere medarbejdere uden løn. Det skriver Avisen.dk.

En lang række kilder har til Avisen.dk beskrevet, hvordan ubetalte regninger, forsvundne indskud, brudte løfter, panik-indkøb i Netto og manglende løn i mere end et år var hverdag bag facaden, mens Lennart Ribers blev nomineret til både 'Årets Københavner' og Politikens IBYEN-prisen for bedste café.

- Han har holdt rigtig mange for nar, siger bageren Lars Kildebo til Avisen.dk

Han var ansat i Nordisk Brødhus fra januar til maj i år. For de fem måneders arbejde fik han godt og vel en månedsløn.

De penge blev udbetalt direkte, der var ikke indbetalt skat, ligesom Lars Kildebo heller aldrig fik den kontrakt, han blev lovet.

- Når jeg ser tilbage, kan jeg godt se, at jeg var naiv. Men han er rigtig god til at snakke og forklare alt muligt, så man tror på ham. Og det var jo et skidefedt sted, siger Lars Kildebo til Avisen.dk.

Arbejdsgiver har forsinket byretssag

Tre af bagerne fra Nordisk Brødhus, har nu sammen med Fødevareforbundet NNF rejst sagen i Københavns Byret.

Den ældste sag er et år gammel, men indtil videre er afgørelsen blevet udskudt, blandt andet fordi Lennart Ribers er udeblevet fra alle retsmøder.

- Det er en trist sag, hvor vi nu forsøger at få de penge, som vores medlemmer har til gode i løn via byretten. Er man det mindste tvivl, om man får den rigtige løn, så kan vi tjekke om forholdene er i orden. Jo længere tid der går før der bliver grebet ind, jo sværere er det ofte at få sine penge, siger Flemming Mogensen, forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF for butiksområdet.

Det nu lukkede Brødhus startede i 2012, senere blev det også en café med først morgenmad og aftensmad. Lennart Ribers, der er udlært kok, åbnede også en restaurant og et økologisk supermarked, der begge er lukket igen.

Manglede til huslejen

I foråret skrev 10 tidligere ekspedienter et offentligt opslag på Facebook, hvor de fortalte om manglende løn. De havde opgivet at få et svar fra Lennart Ribers. Flere havde fået gæld og havde problemer med at betale huslejen.

"Nogle af os mangler at få udbetalt helt op til 30.000 kr. Vi har alle sammen været meget glade for at arbejde i brødhuset, men er nu utroligt frustrerede over at stå tomhændede (…) Eftersom vi alle sammen er enten ungdomsarbejdere eller studerende, har det medført utrolig store økonomiske problemer for os," står der blandt andet i opslaget.

Det var ikke kun ekspedienterne som er frustreret over arbejdsgiveren.

Nogle gange var der råvarer, og så bagte de brød, fortæller bageren Lars Kildebo til Avisen.dk.

Men andre dage måtte han tage penge fra kassen og gå i Netto efter råvarer, før han kunne komme i gang.

- Jeg har også været ude og finde gamle paller og andet træ, når der ikke var mere brænde til ovnen.

For leverancerne virkede tilfældige og sporadiske, fortæller Lars Kildebo, der ikke er i tvivl om, at det var fordi, der ikke blev betalt regninger.

- Der lå regninger alle vegne, og der kom anbefalede breve hele tiden. Der har ikke været styr på noget af det, mener Lars Kildebo.

Avisen.dk har gennem længere tid forsøgt at få et interview med Lennart Ribers.