Nyhed

Danish Crown: 113 fyres i Faaborg

Hver tredje ansat på Danish Crown i Faaborg får nu en fyreseddel og mister jobbet inden sommerferien. Ærgerligt at 110 gode jobs forsvinder ud af landet lyder det fra Fødevareforbundet NNF

Hver tredje ansat på Danish Crown i Faaborg får nu en fyreseddel og mister jobbet inden sommerferien. Ærgerligt, at 110 gode jobs forsvinder ud af landet, lyder det fra Fødevareforbundet NNF

113 ansatte på aftenholdet hos Danish Crown i Faaborg får nu en fyreseddel og står uden job fra starten af juni.

Danish Crown meldte tilbage i januar 2014 ud, at de vil flytte produktionen fra Faaborg til Bugle i England, hvor datterselskabet Tulip har modtaget over 20 millioner kroner i engelsk statsstøtte til at udvide produktionen. 

Produktionen i Faaborg er først planlagt til at lukke helt ned i starten af 2016, men allerede nu mister hver tredje medarbejder jobbet. 

- Det er rigtigt ærgerligt at skulle sige farvel til så mange gode kolleger, men vi vidste jo godt, at den her dag ville komme.  Jeg havde nok håbet, at antallet af fyrede i denne omgang ikke var så højt. Varslingspuljen træder i kraft allerede på mandag, så vi har kun tre dage til at få lavet de tilbud om kurser og uddannelse, der skal hjælpe vores kolleger videre i nye jobs. Men vi gør, hvad vi kan for at nå det, siger Søren Lind, der er jobbankbestyrer og arbejdsstudietillidsrepræsentant hos Danish Crown i Faaborg.

Danske job forsvinder til England

Når produktionen lukker ned i Faaborg, bliver den startet op på den anden side af nordsøen i England. Det ærgrer forbundssekretær Jim Jensen fra Fødevareforbundet NNF, at Danish Crown flytter danske job ud af landet. 

- Det er frustrerende, når en stor dansk virksomhed vælger at flytte gode job ud af landet, især når de får millioner af engelske kroner i statsstøtte med sig i ryggen. Det er de danske landmænd som ejer Danish Crown, og jeg synes de burde tage ansvar for job og beskæftigelse i Danmark, siger Jim Jensen. 

Når aftenholdet bliver lukket ned, vil der fortsat være over 200 ansatte i Faaborg. De ved endnu ikke hvor længe, de skal forvente at beholde jobbet.

Danish Crown har nemlig endnu ikke sat tid og antal på, hvornår næste fyringsrunde vil finde sted. 

- Flytningen af produktionen fra Faaborg til Bugle kommer til at ske løbende hen over det næste års tid. I første omgang gælder det den del af produktionen, som aftenholdet i Faaborg hidtil har stået for, forklarer Danish Crowns produktionsdirektør Søren F. Eriksen.

Fyreseddel giver adgang til uddannelse

Mange af de ansatte har indtil nu været forhindret i at komme på efteruddannelse, da de ikke havde modtaget en fyreseddel. Fyresedlen udløser nemlig en pose penge til hver enkelt medarbejder. 

- Selvom det aldrig er rart at få en fyreseddel, så kan de 110 medarbejdere nu begynde at se fremad og kan komme i gang med uddannelse og se efter nye jobmuligheder i vores jobbank. Det har de efterspurgt i lang tid, siger Jim Jensen.

Han håber, at de kommende fyringer får de tilbageværende ansatte til også at overveje fremtiden.

- De kolleger som fortsætter på Danish Crown i Faaborg skal også i gang med at tænke på fremtiden, for der er ingen tvivl om, at Danish Crown har tænkt sig at lukke afdelingen i Faaborg, siger Jim Jensen. 

Der bliver nu oprettet en jobbank for de afskedigede medarbejdere, og de vil samtidig være omfattet af Danish Crowns socialplan, hvor der udløses 7.500 kroner i gennemsnit pr. medarbejder til efteruddannelse og omskoling.

De medarbejdere, der opsiges inden sommerferien, vil eksempelvis stå først i køen til jobs som ferieafløsere på Danish Crowns slagterier i Horsens, Blans og Herning, hvor der til sammen er behov for cirka 150 ekstra medarbejdere hen over sommeren.