Nyhed

Bisca: Sydsjælland slog Polen

Danish Crown har netop begyndt afviklingen af produktionen i Faaborg, for at flytte til Cornwall i England. Men ikke alle fødevarevirksomheder søger ud af Danmark - småkageproducenten Bisca droppede Polen og investerer i Danmark
Logo Bisca
Logo Bisca

Ikke alle danske virksomheder kan se fidusen ved at flytte til lande med lave lønninger. Småkage-koncernen Bisca var på vej til Polen, men ombestemte sig

Danish Crown har netop begyndt afviklingen af produktionen i Faaborg og fyrer 113 medarbejdere, for at flytte til Cornwall i England. Men ikke alle fødevarevirksomheder søger ud af Danmark.

Underskud og dårlige resultater fik kagekoncernen Bisca, som producerer de kendte Karen Volff småkager, til at overveje at flytte produktionen til Polen, hvor billige lønninger lokkede.

Men de seneste år har virksomheden og medarbejdere sammen arbejdet efter sætningen "Beat Polen".

I august 2014 kom den gode nyhed. Bisca sagde endeligt nej tak til billige lønninger i Polen og bliver i Danmark.

- Det var en kæmpe sejr for os alle, at vi bliver i Danmark. Det endelig bevis kom, da Bisca købte alle vores lokaler i Stege, hvor halvdelen tidligere kun har været lejede lokaler. Vi har knoklet igennem længere tid for at effektivisere og optimere produktionen, og nu kan se at det giver resultater, siger Bjarne Pedersen, tillidsrepræsentant for omkring 220 produktionsmedarbejdere hos Bisca.

Kun to procent af Fødevareforbundet NNFs medlemmer mener, at lavere løn kan bremse udflytningen af arbejdspladser til udlandet.

Det viser en rundspørge foretaget af Analyse Danmark.

At gå ned i løn er absolut heller ikke Fødevareforbundet NNFs strategi for at bevare industriarbejdspladser i Danmark.

- Lønnedgang har ikke på noget tidspunkt bevist, at det har bevaret en eneste arbejdsplads. I stedet bør fødevarevirksomhederne kigge mod eksempelvis Bisca. De investerer i uddannelse og produktion i Danmark, og viser at det kan lade sig gøre at tjene gode penge i Danmark, uden at sænke lønnen, siger Ole Wehlast.