Nyhed

Arbejdsretten gav ikke Fødevareforbundet NNF medhold

Moesgaard Meat 2012 A/S er ikke forpligtet af overenskomsten mellem Fødevareforbundet NNF og Danske Mestreslagter. Det siger Arbejdsretten i en ny afgørelse

Holstebro-slagteriet Moesgaard Meat 2012 A/S er ikke forpligtet af overenskomsten mellem Fødevareforbundet NNF og Danske Mestreslagter (DSM). Det siger Arbejdsretten i en ny afgørelse

Slagteriet Moesgaard Meat 2012 A/S opstod få dage efter det oprindelige selskab Moesgaard Meat A/S gik konkurs tilbage i 2012. Den nye virksomhed meldte sig ikke ind i en arbejdsgiverorganisation og har siden nægtet at anerkende den aftale om løn- og arbejdsvilkår mellem Fødevareforbundet NNF og Danske Slagtermestre (DSM), som medarbejderne tidligere var omfattet af.
Fødevareforbundet NNF mente, at der var tale om en såkaldt "virksomhedsoverdragelse" og anlagde derfor sag mod virksomheden i Arbejdsretten. Men Arbejdsretten har nu afgjort, at det ikke er tilfældet, og den nye virksomhed er dermed ikke er bundet af den tidligere virksomheds overenskomst.

- Vi er ærgerlige over ikke at få medhold i Arbejdsretten. Det ændrer dog ikke på, at det fortsat er vores helt klare mål at få tegnet overenskomst med virksomheden, så vi på den måde kan sikre os, at medarbejderne på virksomheden har ordentig løn- og arbejdsvilkår, siger Flemming Dal Cortivo, forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF.

Virksomhedsoverdragelse sikrer lønmodtagere

Selvom virksomheden skiftede navn efter konkursen, så er det fortsat samme logo, personkreds og kontaktoplysninger som virksomheden bruger.

Det var baggrunden for, at Fødevareforbundet NNF mente, at loven om virksomhedsoverdragelse var gældende. Loven om virksomhedsoverdragelse forpligter en ny virksomhed til at overtage den overenskomst, som var gældende i den oprindelige virksomhed.

- Helt grundlæggende skal en virksomhed ikke kunne forringe medarbejdernes løn- og arbejdsvilkår ved at gå konkurs og så starte op igen kort tid efter. Det var vores opfattelse, at det var tilfældet med Moesgaard Meat 2012 A/S, siger Flemming Dal Cortivo.

Kender skrækscenariet

Når det er så væsentligt for Fødevareforbundet NNF at tegne overenskomst med virksomheden, skyldes det ikke mindst, at forbundet har indgående kendskab til, hvordan det er gået med slagterindustri-området andre steder i Europa, hvor der er blevet slået hul på overenskomsterne:

- Situationen på det tyske arbejdsmarked er helt klart vores skrækscenarium. Tidligere var det tyske slagterindustri-området velorganiseret, og medarbejderne blev behandlet anstændigt. I dag er det præget af underbetalte arbejdere - ofte såkaldte kolonne-arbejdere fra Østeuropa - der lever og arbejder under helt horrible vilkår. Vi har en pligt overfor vores medlemmer, og overfor hele det danske arbejdsmarked, at sørge for, at den udvikling ikke kommer til Danmark. Og det bedste værn mod urimelige arbejdsforhold er overenskomster, forklarer Flemming dal Cortivo.

Fakta:

Hvis en virksomhed efter overdragelsen fortsætter sin drift og med de samme aktiviteter som inden overdragelsen, er man som medarbejder beskyttet via virksomhedsoverdragelsesloven. Loven er en beskyttelseslov, hvis formål er at sikre lønmodtagerne, når hele eller dele af virksomheden sælges.

Det betyder, at hvis man er ansat inden overdragelsen gennemføres, så overtager den nye arbejdsgiver de rettigheder og forpligtelser, som medarbejderne har. De aftalte ansættelsesvilkår fortsætter derfor uændret efter overdragelsen, og man kan som medarbejder betragte sig selv som ansat i den nye virksomhed efter overdragelsen.

Er der på arbejdspladsen en kollektiv overenskomst, indtræder den nye arbejdsgiver som oftest i denne.