Foto af Der produceres i tonsvis af linser på Carletti. Det er chokolade overtrukket med en sukkermasse. Det sker i dragé-tromlerne.
Nyhed

P-tærter og Skumbananer er stadig det store hit

De blev lanceret for 60 år siden og har ændret smag og konsistens siden. Men P-tærter og Skumbananer fra Carletti er fortsat slikmundenes favorit, siger tillidsrepræsentant Morten Rasmussen

De blev lanceret for 60 år siden og har ændret smag og konsistens siden. Men P-tærter og Skumbananer fra Carletti er fortsat slikmundenes favorit, siger tillidsrepræsentant Morten Rasmussen

Det er 60 år siden Carletti lancerede P-tærten og Skumbananen, og de to lækkerier fra chokoladefabrikken i Skødstrup i Aarhus, hører stadig til blandt slikmundenes favoritter.

De er i alle tilfælde to af de produkter, der laves flest af.

- Men smagen og konsistensen er ikke, så da bedstefar var ung. Den er blevet ændret i løbet af årene. Ikke med store tiltag på én gang, men stille og roligt, fortæller tillidsrepræsentant Morten Rasmussen.

Blandt de andre ting, der produceres rigtig meget af på Carletti, er den såkaldte kæmpeplade chokolade, som gennem generationer har været pakket ind i cellofan med dannebrogsflag. Og så er der chokoladelinserne.

Chokoladelinser er Europas bedste

- Kæmpepladen er Danmarks mest solgte, fordi den kan nydes som konfekt, koges, bruges i bagværk og så videre. Vores chokoladelinser adskiller sig også fra andre mærker, fordi de både kan nydes, som de er og bruges i bagværk, knuste som topping på softice og så videre. Set med mine øjne hører vores chokoladelinser til blandt Europas bedste, siger Morten Rasmussen.

På Carletti i Skødstrup producerer man også bl.a. både rund og aflang pålægschokolade, lakrids og vingummi, mens f.eks. konfektchokoladen og Big Ben-karamellerne laves på Carlettis virksomhed i Polen.

Konfekten sælges under brandet Jakobsens Chokolade.

På Carletti arbejder man i treholdsskift. Tidligere havde man højsæsoner bl.a. op til jul, men i dag er produktionen udlignet. Nogle produkter, eksempelvis nissemænd i skum, begynder man at lave allerede i sommermånederne.

- Vi har mange konkurrenter på markedet og spændvidden på chokoladevarer produceret i Danmark og importeret er lige så stor som en udstrakt elastik. Vi satser på de gode råvarer og jeg mener, vi er gode til at lytte til, hvad kunderne ønsker. Der er en tæt kontakt både til detailhandelen, industrien og hr. og fru Danmark. Det betyder også, at vi er meget fleksible og ret hurtigt kan omstille produktionen.

Medarbejderne er eksperter

- Her er de ansatte i produktionen en meget vigtig brik. Jeg vil kalde mine kolleger for eksperter, for de kan gå ind på så godt som alle arbejdspladser.

På Carletti har man en lokalaftale, som er passet til efter overenskomsten

- Det væsentligste i lokalaftalen vedrører lønnen, fordi vi kører treholdsskift og arbejder i weekenderne, siger Morten Rasmussen.

Selv om robotter har overtaget mange funktioner på Carletti, så er der to linjer, der kører som for 50 år siden, nemlig dem, hvor man laver skumbananer.

De fremstilles stadig i forme af majsmel på de gamle maskiner.

- Her har teknologien endnu ikke vundet indpas, og jeg tror, det varer mange år, inden det sker. Men det har nu også sin charme, siger Morten Rasmussen.