Nyhed

Langsomme kommuner koster job

Frustration over langsomt papirarbejde, får slagteriarbejdere til at kræve hurtigere sagsbehandling, når landmænd søger om miljøgodkendelser til udvidelse af svineproduktion.
Landbrug gård
Landbrug gård

Frustration over langsomt papirarbejde hos landets kommuner, får slagteriarbejdere til at kræve hurtigere sagsbehandling, når landmænd søger om miljøgodkendelser til udvidelse af svineproduktion.

Hvis en landmand udvider sin produktion, skaber det vækst og job på landets slagterier.

Derfor skaber det frustration og irritation, når landets kommuner trækker de afgørende miljøgodkendelser i langdrag.

Slagteriarbejderne og Fødevareforbundet NNF opfordrer til at sætte skub i miljøgodkendelserne på tværs af landets kommuner. 

- Jeg har hørt om sager rundt om i landet, hvor behandlingerne tager fra et par år og helt op til syv år. Imens står landmanden og venter, og det koster både penge og arbejdspladser, siger Torben Lyngsø, tillidsrepræsentant hos Danish Crown i Ringsted. 

Halvt år er smertegrænse

Torben Lyngsø er selv blevet kontaktet af flere landmænd, der har ventet i flere år på at få lov til at udvide produktionen.

Han nævner en stor svineproducent i Sorø, som i dag kun producerer smågrise, der bliver sendt til Polen.

Langsom sagsbehandling har forhindret Sorø-bonden i at udvide sin produktion, så han kunne producere 20.000 slagtesvin, der vil skabe fremgang og arbejdspladser hos Danish Crown i Ringsted.

Det er særligt den faldende produktion af slagtesvin, der giver færre danske arbejdspladser, og derfor er den lange behandlingstid ekstra ærgerlig, forklarer Henrik Tonnesen, afdelingsformand for Fødevareforbundet NNF Sjælland & Ørerne til sn.dk

 - Det betyder, at man sender penge og arbejdspladser ud af Danmark, hvis man står i vejen for, at landmanden omlægger til slagtesvin, siger Henrik Tonnesen.

Tillidsrepræsentanten hos Danish Crown i Ringsted vil have lige og hurtig adgang til at få afgjort ansøgninger om miljøgodkendelser:

- Vi vil have effektiviseret og ensrettet processen på tværs af de 98 kommuner. Der er meget stor forskel på hvordan det fungerer i dag. Det burde ikke tage mere end 3-6 måneder med en sådan godkendelse, siger Torben Lyngsø.