Nyhed

Statsministeren åbner Folketinget med fokus på velfærd

Jeg brugte 20 minutter her til middag på at lytte til statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folketingets åbning. Her lagde statsminister Helle Thorning Schmidt vægt på, at Danmark er på vej ud af den økonomiske krise.

Jeg brugte 20 minutter her til middag på at lytte til statsminister Helle Thorning-Schmidts tale ved Folketingets åbning.

Her lagde statsminister Helle Thorning Schmidt vægt på, at Danmark er på vej ud af den økonomiske krise. Hun sagde:

- For tre år siden var Danmark midt i en økonomisk krise. I dag er vores økonomi stærkere. Flere er kommet i arbejde. 36.000 flere siden starten af sidste år. Ledigheden er faldet. Eksporten er steget. Boligmarkedet har det bedre. Forbrugernes tillid er større. Dyb krise er vendt til fremgang.

Og for fødevarearbejderne er ledigheden i den gode ende. I dag er lige under fire procent af vores medlemmer uden arbejde.

Så selvom der i virkeligheden ikke var så meget nyt i forhold til, hvad vi tidligere har været præsenteret for af regeringens planer, så synes jeg at Helle Thorning-Schmidt vender tilbage til de gode socialdemokratiske dyder.

Med afsæt i de resultater, der økonomisk er opnået, så udstråler talen en tilbagevenden til traditionelle socialdemokratiske mærkesager.

Og hvad er så det spørger du måske?

Jobskabelse og vækst, sundhed og velfærd og ikke mindst en grundtone af solidaritet og interesse for menneskers velfærd. Det er mit korte svar.

Der er allerede på det seneste sket en klar drejning i retning af en indsats, der gør os parate til tiden efter krisen. Det synes jeg fortsætter, blandt andet med opprioriteringen af uddannelse og bekæmpelse af social dumping i Danmark.

I talen lagde Helle Thorning Schmidt vægt på, at et sundt arbejdsmarked kræver lønmodtagere der tager ansvar. Hun sagde:

- Det er vigtigt at stå sammen om sine rettigheder. Vi vil hæve fradraget for faglige kontingenter. Den tidligere regering skar det ned. Vi giver en skattelettelse til 1,3 millioner danskere, der tager et solidarisk ansvar.

Den udmelding kan jeg kun være enig i.

Forhøjelsen af fradraget for fagforeningskontingentet er en belønning til dem, der tager ansvar gennem medlemskab af en rigtig fagforening og dermed bidrager til et sundt og konkurrencedygtigt arbejdsmarked.

Og selvom statsministerens tale peger på at det går den rigtige vej - færre er uden arbejder og eksporten stiger - så håber og tror jeg stadig, at regeringen fortsat vil arbejde benhårdt for bedre vilkår til danske lønmodtagere.