Nyhed

Danish Crown fyrer fortsat trods afgiftslettelser

Selvom Danish Crown sparer millioner af kroner på billigere spildevandsafgifter, er det ikke nok til at sikre arbejdspladser i Danmark
Slagteri slagteriarbejder industri
Slagteri slagteriarbejder industri

Selvom Danish Crown sparer millioner af kroner på billigere spildevandsafgifter, er det ikke nok til at sikre arbejdspladser i Danmark

Fra 1. januar har danske virksomheder betalt mindre i spildevandsafgifter. Formålet med at lette afgiften på spildevand var at fastholde arbejdspladser i Danmark, blandt andet på slagterierne. Tidligere har Danish Crown vurderet at afgiftslettelsen vil spare slagterikoncernen et tocifret millionbeløb om året.

Alligevel har koncernen fyret omkring 200 ansatte i løbet af 2014. Det skriver Avisen.dk.

Det vækker bekymring hos Fødevareforbundet NNF.

- De siger bare 'tak for det' og vælger så alligevel at flytte produktionen til udlandet. Men der er jo ikke noget formål med at forbedre deres rammevilkår, hvis det ikke fastholder arbejdspladser i Danmark, siger Jim Jensen, forbundssekretær på slagterindustriområdet i Fødevareforbundet NNF til Avisen.dk

Udover de 200 fyringer, er der varslet over 400 fyringer i forbindelse med lukning af Danish Crown og Tulips afdelinger i Faaborg, fordi produktionen flytter til England. Tulip er ejet af Danish Crown.

Desværre ikke nok

Danish Crown kalder lettelsen af spildevandsafgiften for et skridt i den rigtige retning i forhold til at forbedre konkurrenceevnen.

Afgiftslettelsen er først fuldt indfaset i 2018, og det er endnu ikke afgjort, om Danish Crown kommer til at betale et særbidrag for særligt forurenende virksomheder. Så det er for tidligt at sige, hvad det kommer til at betyde for bundlinjen.

- Men vi har en klar forventning om, at det vil bidrage positivt til Danish Crowns økonomi. Det kan virke som en dråbe i havet, men det er afgjort noget, der har betydning for os, siger pressechef Jens Hansen til Avisen.dk 

Udsigten til afgiftslettelser har dog ikke kunnet forhindre udflytningen af arbejdspladser til England.

- Det, vi sparer på spildevandsafgiften, er desværre ikke nok til at redde arbejdspladserne i Faaborg, siger Jens Hansen.

Hvis lukningen af slagteriarbejdspladser skal stoppe, kræver det ifølge Danish Crown flere forbedringer af rammevilkår for svineproducenterne og slagterierne, så de ikke kommer endnu længere bagud i forhold til konkurrenterne i udlandet.