Foto af Ole Wehlast på talerstolen til kongres i EFFAT
Nyhed

Ole Wehlast fortsætter i spidsen for europæiske fødevarearbejdere

Vi har brug for hinanden i Europa. Det var meldingen fra Fødevareforbundet NNF til de øvrige europæiske fagforeninger for fødevarearbejdere ved den europæiske kongres i Wien, hvor Ole Wehlast blev genvalgt som præsident

Vi har brug for hinanden i Europa. Det var meldingen fra Fødevareforbundet NNF til de øvrige europæiske fagforeninger for fødevarearbejdere ved den europæiske kongres i Wien, hvor Ole Wehlast blev genvalgt som præsident

Under overskriften:"Sammen om ordentlig og retfærdig løn fra jord til bord", var fagforeningsrepræsentanter fra 118 forskellige foreninger fordelt på 38 forskellige lande samlet til EFFATs kongres i den østrigske hovedstad Wien.

EFFAT er en sammenslutning af europæiske fagforeninger indenfor fødevarer, landbrug og turisme og repræsenterer i alt 2,6 millioner europæiske lønmodtagere.

Ikke overraskende fyldte udfordringerne med social dumping meget.

Især danske de slagteriarbejdere bliver hårdt presset af den sociale dumping, der finder sted i Tyskland.

Men de tyske slagteriarbejdere er lige så store tabere i den internationale konkurrence, som de danske:

- Lige syd for den dansk-tyske grænse udnytter Danish Crown muligheden for at ansætte udstationerede arbejdere fra eksempelvis Polen og Rumænien til lønninger, der indtil den 1. august har været lavere end 7,50 euro i timen. Den samme løndumping sker på de tyskejede slagterier, hvor mange gode job er forsvundet. Tyske kolleger er blevet erstattet af arbejdere fra Øst- og Centraleuropa, der nu er ansat i jobs med lave lønninger, overarbejde og ingen jobsikkerhed, forklarer forbundsformand for Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast.

Han opfordrede kongressen til at arbejde aktivt for at bremse disse forhold, der alene gavner arbejdsgiverne. 

Kritik af EU

Ole Wehlast benyttede samtidig lejligheden til at lange ud efter EU, der ikke synes at have travlt med at forbedre forholdene for de europæiske lønmodtagere.

Ikke mindst sagen om Danish Crown, der har fået støtte fra den britiske stat for at rykke produktionen fra Faaborg til England har tydeliggjort, at der er plads til forbedringer:

- Desværre er det ikke fri og fair konkurrence, der flytter jobs i Europa, men i stedet løndumping og misbrug af offentlige midler. Det er ræsets mod bunden, hvor ofrene både er mine medlemmer, der mister deres job, men også de kolleger fra andre europæiske lande, der kommer til at arbejde under urimelige forhold, sagde Ole Wehlast.

Han opfordrede derfor de øvrige europæiske fagforeninger til at lægge endnu mere pres på europaparlamentarikerne, så de bliver tvunget til at tage ansvar for udviklingen på det europæiske arbejdsmarked.

Arbejdet fortsætter

Ole Wehlast får rig mulighed for at være med til at sikre, at forholdene for de europæiske fødevarearbejdere bliver forbedret. 

Onsdag den 19. november blev han nemlig genvalgt som præsident for den del af EFFAT, der varetager interesserne for lønmodtagerne indenfor fødevarer, drikkevarer og tobak (FDT).

- Der ligger store opgaver og venter. Tag eksempelvis Ruslands boykot af europæiske fødevarer. Det har allerede kostet hundredvis af danske arbejdspladser og endnu flere på europæisk plan. Det er helt afgørende, at vi får fundet nogle ordninger, der sikrer, at det ikke bliver den almindelige europæiske fødevarearbejder, der betaler prisen for krisen mellem EU og Rusland, fastslår han.

Han er valgt for en 5-årig periode.