Foto af Et kamera kontrollerer, om svinet er stukket korrekt inden det føres videre til skoldningskarret.
Nyhed

Flere robot-kolleger i fødevarebranchen

Fødevarebranchen kommer fortsat til at indføre mere teknologi og automatisering af arbejdsopgaver. Det vurderer tænketanken KRAKA og LO i en ny analyse. Uddannelse er vejen til sikre og gode job i fødevarebranchen lyder det fra Fødevareforbundet NNF

Fødevarebranchen kommer fortsat til at indføre mere teknologi og automatisering af arbejdsopgaver. Det vurderer tænketanken KRAKA og LO i en ny analyse. Uddannelse er vejen til sikre og gode job i fødevarebranchen lyder det fra Fødevareforbundet NNF

I en analyse af to forskere fra Oxford University undersøges det, hvor udsatte amerikanske jobfunktioner er for at blive automatiseret som følge af udviklingen indenfor computer- og robotteknologi.

Kraka og HK har overført metoden til danske data med ret sammenlignelige resultater.

Undersøgelsen viser, at fødevarebranchen ligger helt i top, når det kommer til mere automatisering. 

Alligevel kan man ikke umiddelbart overføre konklusioner, der bygger på den amerikanske fødevareindustri til danske forhold. Det skyldes at den danske fødevarebranche har satset på automatisering i længere tid. 

- Det er jo ikke nyt for os, at der kommer robotter og maskiner, der overtager nogle af funktionerne i fødevarebranchen. Den udvikling har været i gang i lang tid. Den bedste sikring af vores jobs og vores indtjening er, at virksomhederne er konkurrencedygtige, siger Mogens Eliasen, økonom i Fødevareforbundet NNF.

Uddannelse skal sikre job i fremtiden

Robotternes indtog behøver derfor ikke at koste tusindvis af fødevarearbejdere jobbet. 

- Jeg vælger at se positivt på at mere arbejde automatiseres, og der kommer flere robotter til at hjælpe os. Så længe det øger produktiviteten, så styrker det i sidste ende den danske fødevarebranche, siger Ole Wehlast.

Men når jobbet ændrer sig, skal medarbejderne også kunne følge med.  

- Man skal også huske på, at ny teknologi også skaber nye jobfunktioner. Derfor er det er vigtigt at understrege, at den her udvikling skal følges op med et massivt uddannelsesløft, siger Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF. 

Han understreger, at fødevarebranchen i forvejen ligger forrest i feltet, når det kommer til indkøring af ny teknologi og automatisering.  

- Ny teknologi giver sikre og varige arbejdspladser. Det kræver investeringer, og den danske fødevarbranche er langt fremme. Det er den positive side af sagen, og den skal vi også huske. Et godt eksempel er det nye superslagteri i Holsted i Sønderjylland. Her har Danish Crown bygget et af verdens mest moderne og automatiserede kreaturslagterier i verden, siger Ole Wehlast.  

Historiske erfaringer viser, at nedlæggelse af jobfunktioner i det lange løb ikke betyder tab af job, men at beskæftigelsen over tid flytter til nye jobfunktioner. Den nye teknologi skaber således også nye jobmuligheder. Sådan lyder det i den nye undersøgelse.