Nyhed

Dyrlæger kan bremse fyringer på danske slagterier

Gør som Holland og stop eksporten af grise til Tyskland. Det vil skabe mange flere danske arbejdspladser, mener slagteriarbejderne. Forslaget bliver nu taget op med fødevareminister Dan Jørgensen
GENREBILLEDE Grise i stald
GENREBILLEDE Grise i stald

Gør som Holland og stop eksporten af grise til Tyskland. Det vil skabe mange flere danske arbejdspladser, mener slagteriarbejderne. Forslaget bliver nu taget op med fødevareminister Dan Jørgensen

Danish Crown fortsætter med at fyre medarbejdere. Det helt store problem er, at der mangler svin på de danske slagterier, de bliver nemlig slagtet i Tyskland.

Men en model, som man har indført i Holland kan helt fjerne problemet, lyder det nu fra Fødevareforbundet NNF. Det skriver Avisen.dk

- I Holland var de præcis lige så hårdt ramt, som vi er, men der har de fundet ud af at sætte en prop i eksporten af smågrise til Tyskland, siger Jim Jensen, forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF til Avisen.dk

To fluer med et smæk

Hollænderne har indført en regel om, at der skal være en statslig dyrlæge til stede, når grisene stiger ombord i den lastbil, der skal køre dem til Tyskland.

- Det har gjort det dyrere at sende grisene ud af landet, og det har stoppet eksporten fuldstændig. Så der er inspiration at hente for de danske politikere, siger Jim Jensen.

I Socialdemokratiet hilser fødevareordfører, Orla Hav, ideen velkommen.

-Hvis vi kan gøre noget, der forbedrer dyrevelfærden, og det samtidig er med til at gavne vores egen erhvervspolitiske situation, så er et jo at slå to fluer med et smæk, siger han til Avisen.dk

Markant flere arbejdspladser

Hvert år bliver omkring 10 millioner smågrise sendt ud af landet, primært til Tyskland. Det svarer til hver tredje gris, der bliver født i Danmark.

Det er her, politikerne skal sætte ind, hvis de vil sikre arbejdspladser til de danske slagteriarbejdere, mener Bjarke Refslund, der forsker i slagteribranchen på Aalborg Universitet.

- Hvis man i stedet slagtede de svin i Danmark, ville vi også have markant flere arbejdspladser," siger han.

S: De er kloge de hollændere

Enhedslisten har tidligere foreslået en afgift på eksport af slagtesvin, der skulle få landmændene til at sælge deres svin til danske slagterier i stedet for at køre dem til Tyskland.

Men det kunne ikke lade sig gøre, fordi det var i strid med EU. Det er hollændernes model ikke, fordi den handler om dyrevelfærd. Så det kunne måske også lade sig gøre herhjemme, mener Orla Hav (S).

- Det lyder som om, hollænderne er kloge. Og når de har betrådt den sti, er den jo godkendt i EU-sammenhæng, siger han til Avisen.dk

Han vil derfor diskutere ideen med fødevareminister Dan Jørgensen.

- Det skal ikke være for let at sende så mange og så små grise ud på landevejene i rigtig mange timer. Det er jo ikke cykelhjul, man kører af sted med, men levende væsener," siger han.

I landmændenes interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer, vil de ikke forholde sig til forslaget fra NNF, før det er blevet undersøgt nærmere, hvad ændringerne har betydet i Holland, og hvad det vil betyde i Danmark.