Nyhed

Derfor er finansloven et fremskridt for fødevarearbejderne

Der er er landet en rød finanslov, der sætter lønmodtagere i fokus. Forbundsformand Ole Wehlast blogger om godt og skidt i finansloven

Der er landet en rød finanslov, der sætter lønmodtagere i fokus. Finansminister Bjarne Corydon har døbt den fællesskabets finanslov. Herfra skal der lyde stor ros til Regeringen, SF og Enhedslisten

Regeringen har indgået et forlig om finansloven med Enhedslisten og SF. I de seneste dage er en lang række delaftaler blevet indgået. Det sidste element var en aftale på dagpengeområdet. Det er nu i hus og har banet vejen for en samlet finalsovsaftale - altså der hvor vi lægger statens husholdningsbudget for næste år.

Finansloven løfter velfærden og øger her og nu beskæftigelsen, uden at sætte hensynet til langvarig økonomisk vækst over styr. Samtidig kaster man en redningskrans til de titusindvis af arbejdsløse der falder ud af dagpengesystemet.

Det har været afgørende, at man indfører en ny kontantydelse. En ydelse der skal erstatte den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, og som kan sikre nogle af dem der ellers ville falde helt ud af systemet.

Nu afventer vi dagpengekommissionen, så vi en gang for alle kan få indrettet vores dagpengesystem til gavn for vores arbejdsløse kolleger. Det må være slut med lappeløsninger og redningskranse.

Når jeg ser på den finanslov regeringen, SF og Enhedslisten har landet, så gør det mig særlig glad, at der sættes ind i forhold til social dumping og arbejdsmiljø, fordi det sammen med forhøjelsen af fradraget for faglige kontingenter viser, at flertallet i Folketinget bakker op om den danske model og sætter lønmodtagere i fokus.

Man afsætter cirka 120 millioner over fire år, til at bekæmpe social dumping. Det samme afsætter man til at styrke arbejdsmiljøet på de danske arbejdspladser.

Man forhøjet også fradraget for fagforeningskontingentet, så man fremover kan få fradrag for op til 6.000,- om året.

Jeg havde selvfølgelig gerne set, at finanslovsaftalen også havde taget fat på at løse problemerne for den danske slagtesvineproduktion. Men jeg er overbevist om, at det fokus der er på at fremme vækst, også er udtryk for, at vi efterfølgende kan tage fat på den helt store udfordring for vores svineproduktion og slagterierne.