Foto af Alle medarbejdere skal på et tre dages hygiejne-kursus hos Delika i Hammel. Det forhindrer fyringer og skærper fødevaresikkerheden.
Nyhed

Delika-medarbejdere erstatter fyringer med kurser

38 medarbejdere hos Delika i Hammel tager ekstra hygiejne-kursus. Det sker for at undgå fyringer, og for at skærpe fødevaresikkerheden efter listeria-udbrud

38 medarbejdere hos Delika i Hammel tager ekstra hygiejne-kursus. Det sker for at undgå fyringer, og for at skærpe fødevaresikkerheden efter listeria-udbrud

Hver uge producerer 38 produktionsmedarbejdere på Delika i Hammel op mod 60 tons pålæg til danske supermarkeder.

I august måned blev virksomheden landskendt, da der blev fundet listeria-bakterier i slice-afdelingen i Hammel.

Bakterierne kom fra et lille parti kød fra virksomheden Jørn A. Rullepølser.

Flere tons pålæg blev tilbagekaldt fra supermarkederne, og Delika lukkede al produktion ned i Hammel i en lille uge.

Der blev ikke fundet listeria-bakterier i Delikas egne produkter, men udelukkende i produktionslokalerne, og ingen forbrugere er altså blevet syge af Delikas pålæg.

De var nogle omtumlede dage for medarbejderne, da virksomheden pludselig blev landskendt og produktionen var lukket ned.

- Hele produktionen i Hammel var lukket ned i næsten en uge, hvor Fødevarestyrelsen har taget en masse prøver og vi har ventet på resultaterne. Det var nogle omtumlede dage, hvor vi ikke vidste om vi var købt eller solgt, siger Bent Jensen, tillidsrepræsentant for produktionsmedarbejderne.

Mens dele af produktionen startede op efter godt en uge, var slice-afdelingen, hvor bakterierne blev fundet, lukket i næsten tre uger.

- Hver dag mødtes vi i kantinen og snakkede om hvad der skulle ske. Vi valgte at afspadsere og holde ferie i de dage, så vi ikke gav virksomheden flere økonomiske problemer. Det har i forvejen kostet 2,5 millioner kroner for Delika. Det har blandt andet været med til at sikre, at ingen er blevet fyret efter nedgangen i ordrer efter listeria-udbruddet, siger Bent Jensen. 

Hygiejne-kursus til alle

Da Fødevarestyrelsen var færdige med deres prøver, og produktionen begyndte at vende tilbage til almindelig drift, gik Bent Jensen til sin direktør.

Hvordan undgår vi at fyre medarbejdere, selvom antallet af ordrer endnu ikke er tilbage på fuld kraft.

- Jeg talte med vores direktør, og spurgte om listeria-sagen ikke var en god anledning til, at sende alle medarbejdere på et hygiejne-kursus. Alle har været det igennem tidligere, men det kan være en del år siden for nogen, siger Bent Jensen.

Den opfordring greb Kurt Møller, koncernchef i Delika. 

- Vi er meget glade for vores medarbejdere, og vi vil gerne gøre en indsats for ikke at skulle afskedige, selvom vores omsætning er faldet i kølvandet på listeria-sagen. Samtidig synes jeg, det er vigtigt at bruge den uddannelsesfond, vi som arbejdsgivere betaler til. Hygiejne-kurserne er en god måde at genopfriske medarbejdernes viden og skærpe vores rutiner, siger Kurt Møller, koncernchef i Delika. 

Overenskomst sikrer uddannelse

I dag har halvdelen af medarbejderne været på kursus, og ved nytår er forventningen at alle medarbejdere har bestået hygiejne-kurset.  

- Selvom jeg har været på kursus tidligere og har været i branchen i omkring 30 år, så synes jeg faktisk det nytter. Vi skal huske at værne om fødevaresikkerheden, og det er godt at få genopfrisket de vigtigste regler og sikkerhedsforanstaltninger, ellers risikerer man at falde ind i en dårlig rutine på jobbet, siger Bent Jensen.

Hygiejne-kurserne forventes at blive finansieret af Uddannelses- og Socialfonden, som er oprettet af Fødevareforbundet NNF og Danske Slagtermestre.

- Det er godt at se, at en virksomhed bruger overenskomsten til at sende medarbejdere på kursus, både så de bliver opkvalificerede, og samtidig undgår afskedigelser, siger Flemming Dal Cortivo, forbundssekretær for fødevareindustriområdet i Fødevareforbundet NNF.

Han opfordrer dog virksomhederne til gøre en mere aktiv indsats for at fremtidssikre sine medarbejdere.

- Der er brug for at arbejdsgiverne tænker mere langsigtet og investerer flere midler i sine ansattes kompetencer, hvis vi gerne vil have en konkurrencedygtig fødevareindustri i Danmark fremover, siger Flemming Dal Cortivo.