Foto af Den belgiske regering og danske Christel Schaldemose (S) har bedt EU-Kommissionen undersøge om tyske slagterier bryder EU-regler.
Nyhed

Tyske slagterier mistænkes for social dumping

EU har sat den tyske kødindustri under lup, efter den belgiske regering har klaget over systematisk social dumping

EU har sat den tyske kødindustri under lup, efter den belgiske regering har klaget over systematisk social dumping

Det er grove anklager, der kommer fra den belgiske arbejdsminister Monica De Coninck. Den massive brug af udenlandske vikararbejdere, også kendt som kolonnearbejdere, i Tyskland er systematisk social dumping og i strid med EU's regler om ligebehandling og ikke-diskrimination.

På den baggrund er EU-Kommissionen nu i gang med en større undersøgelse af forholdene i kødindustrien syd for grænsen. 

Det skriver EU-Kommissionen i et svar til den danske europaparlamentariker Christel Schaldemose (S), efter hun også har spurgt ind til arbejdsforholdene på de tyske slagterier.

Fair konkurrence sikrer arbejdspladser

Debatten blev også rejst da 21 tillidsrepræsentanter fra Fødevareforbundet NNF mødtes med europaparlamentarikere i Bruxelles.

- Jeg tror på, at Danmark kan klare sig rigtig godt på EU's indre marked, hvis der er fair konkurrence. Så kan vi holde arbejdspladser i Danmark, siger Christel Schaldemose til nnf.dk.

Hun retter en skarp kritik af Tyskland:

- Vi skal på europæisk plan give hinanden håndslag på, at når vi har nogle regler så skal de overholdes. EU-kommissionen skal have et rejsehold der kan tjekke brancher. Vi er nødt til at tage det her alvorligt, og Tyskland er nødt til at tage deres EU-medlemskab alvorligt.

Tyske forhold skal frem i lyset

Presset fra den tyske slagteribranche er noget man mærker på de danske slagterier. Henning B. Sørensen fra Danish Crown i Herning er en af de tillidsfolk, der gik ind i debatten med Christel Schaldemose i Bruxelles:

- Den sociale dumping syd for grænsen sender vores arbejde ud af landet. Samtidig er det jo unfair konkurrence, så vi mister job, siger Henning B. Sørensen.

Han håber den belgiske klage og presset fra Christel Schaldemose kan sætte fokus på kolonnearbejderne på de tyske slagterier.

- Hver eneste dag bliver vi jo sammenlignet med englændere, polakker og tyskere. Når kolonnearbejderne får 55 kroner i timen kan vi slet ikke konkurrere. Jeg håber vi kan få forholdene i den tyske kødindustri frem i lyset nu.