Nyhed

Overenskomst for de ansatte på mejerierne i hus

Højere tillæg, en ny samarbejds- og udviklingsfond og bedre forhold under barsel– og forældreorlov. Det er nogle af de elementer, som de ansatte på landets mejerier kan se frem til i deres nye overenskomst

Højere tillæg, en ny samarbejds- og udviklingsfond og bedre forhold under barsel- og forældreorlov. Det er nogle af de elementer, som de ansatte på landets mejerier kan se frem til i deres nye overenskomst


Efter 20 timers forhandlinger i forligsinstitutionen, lykkedes det søndag formiddag Fødevareforbundet NNF, 3F og Dansk Mejerist Forbund at blive enige med DI om en ny 3-årig overenskomst for mejeriområdet - den såkaldte Fællesoverenskomst.

Overenskomsten dækker omkring 4.500 ansatte, og de kan se frem til fornuftige forbedringer. Det vurderer forbundssekretær for mejeriområdet og forhandler for Fødevareforbundet NNF Poul Erik Faarkrog:

-    Alt i alt er vi godt tilfredse med det her resultat. Jeg synes, vi har fået sikret vores medlemmer nogle fornuftige ting. Noget af det minder selvfølgelig om det, der er blevet forhandlet hjem på det øvrige arbejdsmarked, men vi har også fået elementer med, som har været særligt vigtige for os, forklarer Poul Erik Faarkrog.

Ny fond og helbredskontrol til alle

Han hæfter sig blandt andet ved, at alle medarbejdere nu får ret til helbredskontrol. Tidligere gjaldt det kun medarbejdere, der havde natarbejde.

Som noget nyt har parterne aftalt at oprette en udviklings- og samarbejdsfond. Arbejdsgiverne skal indbetale 0,05 øre/time til fonden i 2014, 0,10 øre/time i 2015 og 0,15 øre/time i 2016.  

Og så får medlemmerne også lidt mere i lønposen. Timelønnen stiger med 6,75 kr. over de kommende 3 år, og genetillæggene stiger med 1,4% + 1,5% i 2014, 1,6 % i 2015 og 1,7% i 2016.

Som på det øvrige arbejdsmarked indeholder den nye overenskomst også 2 ugers ekstra forældreorlov, og det ekstra pensionsbidrag i forbindelse med barselsorlov stiger, så det samlede bidrag pr. 1. juli 2014 udgør 2.040 kr./måned.

Og bliver medarbejder fyret, har vedkommende ret til to timers frihed med løn, så man kan holde et møde med sin a-kasse/fagforening og få hjælp og rådgivning til at komme videre i beskæftigelse.

Forliget på Fællesoverenskomsten vil indgå i en samlet mæglingskitse, hvis forligsmanden fremsætter det. Det betyder samtidig, at forliget først vil blive sendt afstemning blandt medlemmerne, når forligsmanden fremsætter sin skitse.

Som ved de foregående års overenskomstforhandlinger på mejeriområdet, vil der blive udarbejdet en OK-avis, så medlemmerne mere detaljeret kan se, hvad de nye overenskomst vil betyde for dem.