Foto af Fødevareforbundet NNFs forbundsformand Ole Wehlast er skuffet over DIs manglende vilje til at indgå overenskomst på slagterindustri-området
Nyhed

Fødevareforbundet NNF: DI har et forklaringsproblem

Forhandlingerne om en ny overenskomst for slagteriarbejderne er brudt sammen. Fødevareforbundet NNF er skuffet over DI's manglende vilje til forlig.

Forhandlingerne om en ny overenskomst for slagteriarbejderne er brudt sammen.  Fødevareforbundet NNF er skuffet over DIs manglende vilje til forlig

Efter 62 timers forhandlinger konstaterede forligsmand Asbjørn Jensen sent onsdag aften, at han ikke kunne få Fødevareforbundet NNF og DI til at opnå forlig, og slagterioverenskomsten vil derfor blive omfattet af en kommende mæglingsskitse. 

- Hvordan kan DI skrive under på overenskomster, der sikrer flere hundredetusinde ansatte i industrien lønstigninger, mens de nægter at give samme forlig til de cirka 9.000 slagteriarbejdere? Det fatter jeg simpelthen hen ikke, og jeg er skuffet på mine medlemmers vegne, siger forbundsformand i Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast.

DI har et forklaringsproblem

Ansvaret for det kedelige resultat hviler tungt på DIs skuldre, mener Fødevareforbundet NNF:

- Alle forhandlinger er gået igennem - inklusive vores egne forhandlinger på det fødevareindustrielle område og mejeriområdet. Men da vi nåede til forhandlingerne om slagteriområdet, satte DI hælene i og kom med ultimative krav om store besparelser for arbejdsgiverne. De har opført sig helt vanvittigt, og samlet set har de i mine øjne et forklaringsproblem - det er som om de aldrig har ønsket et resultat, siger Ole Wehlast.

Danish Crown puster DI i nakken

Han frygter, at den største arbejdsgiver på slagterioverenskomsten, nemlig Danish Crown, har presset DI til et sammenbrud.

- Danish Crown har jo turet frem med, hvor dyrt det er at have en dansk fødevareproduktion, der er afhængig af et globalt eksportmarked. I mit stille sind kan jeg dog ikke lade være med at tænke, at den udfordring deler de jo med mange andre industrivirksomheder, der sagtens kan få forretningen til at fungere, og som dermed også kan leve med de indgåede overenskomstforlig, siger Ole Wehlast og fortsætter.

- De krav, vi er blevet mødt med på netop slagteriområdet, lugter langt væk af Danish Crowns helt grundlæggende ønske om at sætte vores medlemmer ned i løn, og hvor begreber som medarbejderudvikling, innovation og vækst er byer i Polen. Det er skammeligt, siger Ole Wehlast.

Mæglingsskitsen er sidste bud

Forligsmand Asbjørn Jensen ventes at fremsætte sin mæglingsskitse i løbet af de kommende dage, og det er ifølge Ole Wehlast den sidste og eneste mulighed for at sikre slagteriarbejderne en anstændig overenskomst for de kommende tre år:

- Jeg sidder i LOs forhandlingsudvalg, og der har tænkt mig at lægge maksimalt pres på for at sikre, at vores medlemmer på slagterierne, trods det manglende selvstændige forlig, opnår så meget af det, som det resterende arbejdsmarked har fået. Om det lykkes ved jeg ikke, men jeg vil kæmpe. Og det er mere end man kan sige om DI ved disse forhandlinger.