Nyhed

Sådan vil danske politikere skabe fødevarejob i EU

Se hvordan de danske Europaparlamentskandidater vil skabe flere fødevarejob i Europa og hvad de mener om den europæiske patentdomstol

25. maj skal vi i stemmeboksen for at sætte kursen for Europa de kommende fem år. Se hvordan de danske Europaparlamentskandidater vil skabe flere fødevarejob i Europa og hvad de mener om den europæiske patentdomstol

Mange af Fødevareforbundet NNFs medlemmer mærker globaliseringen i kraft af fyringer og flytning af produktionen til udlandet. Inden for de seneste ti år er tusindvis af danske fødevarejob forsvundet ud af landet. Derfor har Fødevareforbundet NNF spurgt alle partier, hvordan de vil sikre fremtidens fødevarejob.

- Hvert år forsvinder der tusindvis af permanente fødevarejob fra Danmark og Europa. Nogle forsvinder helt ud af Europa, mens andre bliver erstattet af usikre midlertidige vikarstillinger. På bare to år, fra 2008 til 2010 mistede Europa 210.000 fødevarejob. Vi skal have nogle klare svar fra politikerne på, hvordan de vil vende den udvikling, siger Ole Wehlast, forbundsformand for Fødevareforbundet NNF.

EU får stadig større betydning for de danske fødevarejob. EU er tillagt store kompetencer på fødevareområdet, og store dele af den danske fødevarepolitik bygger i realiteten på regler fastsat af EU.

- Rigtigt mange af Fødevareforbundet NNFs medlemmer arbejder i virksomheder, der enten er en del af en udenlandsk koncern, eller i danske koncerner med store udenlandske aktiviteter. De tider, hvor Danmark suverænt selv kunne bestemme over udviklingen er endegyldigt forbi, forklarer Ole Wehlast.

KLIK HER: Se hvad politikere vil gøre for at sikre dit job

Fødevareforbundet NNF har stillet tre spidskandidater fra alle partier og Folkebevægelsen tre spørgsmål om fødevarebranchen og det europæiske arbejdsmarked.

- Selvom patentdomstol og EU-direktiver kan virke fjernt fra vores hverdag, så har EU en enorm betydning for danske fødevarejob. Så jeg håber at mange medlemmer af Fødevareforbundet NNF vil gå ned i stemmeboksen 25. maj, og sætte deres kryds, siger Ole Wehlast.

Det spurgte vi politikerne om

  1. Hvert år forsvinder der tusindvis af permanente fødevarejob fra Danmark og Europa, Nogle forsvinder helt ud af Europa, mens andre bliver erstattet af usikre midlertidige vikarstillinger. På bare to år, fra 2008 til 2010 mistede Europa 210.000 fødevarejob.   Hvordan vil du sikre flere faste job i fødevaresektoren i Danmark og resten af Europa?
  2. Over 26 millioner europæere er uden job. Det er 10 millioner flere, end før krisen begyndte i 2008. Hvordan vil du bidrage til at løse den økonomiske og sociale krise i Europa?
  3. Danskerne skal også stemme ja eller nej til en patentdomstol. Hvad anbefaler du at stemme og hvorfor?

Fødevareforbundet NNF har i forbindelse med Europarlamentsvalget 25.maj samlet en række artikler og informationer om valget og hvad EU betyder for dit arbejde i fødevarebranchen. Se mere her