Nyhed

Fakta: Her er tilbuddet til Danish Crown

Danish Crown vil lukke deres slagteri på Bornholm. Men der er en løsning for slagteriet. Her er det tilbud medarbejderne på Bornholm har givet til Danish Crowns ledelse, og som de blankt har afvist
GENREBILLEDE Grise i stald
GENREBILLEDE Grise i stald

Danish Crown vil lukke deres slagteri på Bornholm. Men der er en løsning for slagteriet. Her er det tilbud medarbejderne på Bornholm har givet til Danish Crowns ledelse, og som de blankt har afvist

Hvis slagteriet på Bornholm skal reddes, meldte Danish Crown i januar ud, at der samlet set skal spares 25 millioner om året. Koncernen har senere sænket det beløb til 20 millioner om året.

En lang række parter har været involveret i forhandlingerne om slagteriets fremtid: Danish Crown, Fødevareforbundet NNF, Bornholms Regionskommune, Samarbejdsudvalget for slagteriet på Bornholm og landmændene på Bornholm.

Da Danish Crown tirsdag aften gik i medierne og meddelte, at det ikke var lykkedes at finde de nødvendige besparelser, undlod de at kommentere på den række af besparelsesforslag medarbejderne er kommet med. Tværtimod fik koncernen det til at fremstå som om, at medarbejderne som de eneste ikke ville biddrage til en redningsplan for slagteriet.

Medarbejderselskab med investering i fremtiden

Udtalelserne fra Danish Crowns ledelse har fået medarbejderne på slagteriet i Rønne op i det røde felt. Hen over foråret er de kommet med en række besparelsesforslag, der samlet set langt overstiger det ønskede sparekrav på 20-25 millioner kroner.

Blandt andet har medarbejderne tilbudt Danish Crown at gå i forhandlinger om et medarbejderinvesteringsselskab, men det tilbud har Danish Crown pure afvist

Det springende punkt er, at medarbejderne og Fødevareforbundet NNF ønsker at oprette et medarbejderinvesteringsselskab, som der gives mulighed for i den nye Vækstplan for fødevarer. Her er det en forudsætning at medarbejdernes investering kan tilbagebetales over en årrække, inklusiv eventuelle forrentninger.

Danish Crown vil gerne tage imod investeringerne, men afviser, at de investerede lønkroner skal betales tilbage til medarbejderne.

Mange besparelser på bordet

Udover muligheden for at medarbejderinvesteringsselskab, har medarbejderne på Bornholm foreslået en lang række besparelser på driften af slagteriet.

En del af disse forslag har Danish Crown taget med i de samlede besparelser, men koncernen mener fortsat at medarbejderne skal biddrage med en lønnedgang på 8 %, svarende til 30.000-35.000 kroner om året eller 2.500-2.900 kroner om måneden pr. medarbejder.

Her er forslagene fra medarbejderne:

4-dages uge

Besparelse: 2.500.000

Værdiforøgelse ved ny produktion af nakker

Besparelse: 8.100.520

Hastighedsforøgelse på slagtegang samt 40 timer

Besparelse: 807.718

Ledelsesopgaver omfordeles

Besparelse: 2.000.000

Ændret bemanding ved slagtning af søer

Besparelse: 79.810

Rationalisering i pakkeri

Besparelse: 360.000

37 timer i stedet for  40 timer i pakkeri ved bedre planlægning

Besparelse: 500.000

Privatiserer kantinen

Besparelse: 100.000

Biprodukter til minkfoder

Besparelse: 8.000.000

Øget antal slagtninger

Besparelse: 5.629.500

Investering for at ovenstående besparelser nås

Beløb: 1.100.000

Samlet besparelse pr. år på Danish Crown Bornholm

26.977.548