Foto af Forbundsformand Ole Wehlast opfordrer Danish Crown til at komme ind i kampen og anlægge en konstruktiv linje, når det drejer sig om at skabe vækst i den danske svinesektor
Nyhed

Danish Crown spænder ben for dansk vækst

I en fælleskronik i dagbladet Børsen langer fødevareminister Dan Jørgensen (S) og forbundsformand i Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast ud efter Danish Crowns tidligere udmelding om, at koncernen satser på vækst i udlandet
Ole Wehlast forbundsformand
Ole Wehlast forbundsformand

I en fælleskronik i dagens udgave af dagbladet Børsen langer fødevareminister Dan Jørgensen (S) og forbundsformand i Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast ud efter Danish Crowns tidligere udmelding om, at koncernen satser på vækst i udlandet

De to opfordrer til at alle bidrager til vækst i den danske fødevaresektor:

- Vi har dygtige landmænd, en effektiv industri og en højt kvalificeret arbejdsstyrke. Vi satser i stigende grad på produkter, hvor dyrevelfærden, fødevaresikkerheden og kvaliteten er i højsædet (…). Den danske regering har stor fokus på at sikre gode rammevilkår for fødevareerhvervet, mest markant med den netop vedtagne Vækstplan for Fødevarer. Alt er derfor lagt til rette til forsat vækst. Men hvis den skal blive til virkelighed kræver det, at alle aktører vil gribe chancen.

Og det gør Danish Crown ikke, mener fødevareministeren og forbundsformanden:

- Det er på den baggrund overraskende, at en så stor og hæderkronet virksomhed, som Danish Crown, melder ud, at den ikke ser nogen fremtid i Danmark indenfor deres område, svineproduktion.

Kom ind i kampen

Danish Crown har ikke lagt skjul på, at de ser til udlandet, fordi de derved kan opnå lavere lønomkostninger. Men lønnen er ikke altafgørende for konkurrenceevnen, mener de to kronikforfattere:

- Lønniveauet i Danmark er en af kilderne til den danske velstand, en velstand, som vi ikke sikrer ved at gøre de ansatte på slagterierne billigere. Og vi nægter at tro på, at vi med vores fagligt dygtige slagteriarbejdere forbedrede rammevilkår og høje fødevaresikkerhed ikke kan være konkurrencedygtige.

- Vi appellerer derfor til Danish Crown: Kom ind i kampen, lev op til jeres navn og anlæg en konstruktiv linje. Politikerne og slagteriarbejderne har leveret varen ved i praksis at have opfyldt en lang række af Danish Crowns ønsker.

Forbundsformanden og fødevareministeren agter at forsætte deres arbejde for, at der kommen en bæredygtig vækst i svinesektoren:

- Vi er overbeviste om, at det er muligt. Men Danish Crowns udmelding, gør ikke opgaven lettere.