Foto af Slagteriarbejderne på Bornholm har gentagne gange foreslået besparelser der kunne sikre overlevelsen for slagteriet. Her er de samlet i slutningen af januar.
Nyhed

Bornholm raser over slagterilukning

Medarbejderne er vrede over lukningen af slagteriet på Bornholm. Vi har tilbudt en lang række spareforslag, men Danish Crown ville ikke forhandle, lyder det tillidsrepræsentanten

Medarbejderne er vrede over lukningen af slagteriet på Bornholm. Vi har tilbudt en lang række spareforslag, men Danish Crown ville ikke forhandle, lyder det tillidsrepræsentanten

Vreden hænger i luften på slagteriet på Bornholm. Sent i aftes kunne de læse i medierne, at deres arbejdsplads lukker.

- Stemningen er præget af vrede og frustration. Ingen kan forstå hvorfor vi skal lukkes. I løbet af de sidste fem måneder er vi kommet med det ene spareforslag efter det andet, og alligevel smækker Danish Crown med døren og forsøger at give os skylden. Det er simpelthen for groft, siger Thomas Hansen, tillidsrepræsentant på slagteriet.

Han har onsdag formiddag orienteret sine kolleger om de seneste måneders forhandlinger med Danish Crown. Medarbejderne er frustrerede over ledelsens manglende informationer om lukningen.

- Medarbejderne er vrede. Vi har tilbudt at investere i slagteriets fremtid, men det har Danish Crown nægtet. De vil kun have os ned i løn. Det er en uanstændig måde at behandle os på, siger Thomas Hansen.

Politikere bakker medarbejdere op: Vi har leveret

Bornholms Regionskommune står også uforstående over for lukningen. Kommunen har i løbet af de seneste måneder gjort alt for at bidrage til en af øens største arbejdspladser. Blandt andet har kommunen givet rabat på vandafgiften til store virksomheder som Danish Crown.

- Det er dybt beklageligt, at vi efter et halvt års forhandlinger, står tilbage med dette resultat. Ansvaret kan kun placeres ét sted, og det er hos Danish Crown. Det er Danish Crown, der træffer et aktivt valg om at lukke slagteriet, siger Steen Colberg Jensen (V), viceborgmester i Bornholms Regionskommune til pol.dk.

Han bakkes op af øens borgmester Winnie Grosbøll (S).

- Det er min fornemmelse, at der kunne være fundet en løsning, hvis Danish Crown virkelig havde et ønske om at blive på øen, siger hun til epn.dk.

- Der blev meldt ud, at der skulle findes besparelser på 20-25 millioner kroner, og på Bornholm har vi leveret vores del. Fra kommunens side har vi set på taksterne til slagteriet, landmændene har tilbudt at hjælpe og medarbejderne har fundet besparelser, siger borgmesteren.

Ingen job i udsigt til fyrede slagteriarbejdere

I dag er omkring 1.000 bornholmere uden arbejde. Når slagteriet lukker i løbet af efteråret kan det tal stige drastisk.

- Når der forsvinder næsten 200 arbejdspladser på slagteriet, vil det smitte af på underleverandører og landbruget. Det det kan være, at det reelt drejer sig om 500 arbejdspladser. Og der er ingen job at finde. Det hele er ret håbløst, siger Kim Mortensen fra Fødevareforbundet NNF's a-kasse på Bornholm.

Lukningen af slagteriet på Bornholm svarer ifølge Bornholms Regionskommune til, at København med et snuptag mistede 6.000 arbejdspladser.