Nyhed

Kommune sikrer 150 nordjyske job

Tulip i Aalborg er blevet miljøgodkendt af Aalborg Kommune. – Jeg er utrolig glad, siger tillidsrepræsentant Kim Hare

Aalborg Kommune har netop givet Tulip i Aalborg en ny miljøgodkendelse. Det betyder, at 125 arbejdspladser er sikret, og 25 nye job skabes

Det kræver særlige tilladelser at opbevare op mod 28 tons ammoniak.

Derfor har Tulip i Aalborg, der producerer frikadeller og andre færdigretter, netop været en tur forbi byrådet i Aalborg Kommune.

På byrådsmødet, hvor sikkerhedsgodkendelsen blev givet, var debatten meget ophedet.

Fem politikere fra Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten stemte nej, fordi de ønsker en anden sikkerhed på fabrikken, der ligger midt i byen og tæt på et stort indkøbscenter. Socialdemokraterne stemte for.

- Vi mener, at Tulip med deres rådgiver Cowi har lavet de tiltag, der er tilstrækkelige i forhold til at løfte en godkendelse igennem, siger Lasse Frimand Jensen (S) fra miljø- og energiudvalget.

Glad for løsningen

Tillidsrepræsentant Kim Hare er glad for, at der nu er fundet en løsning for Tulip i Aalborg.

- Selvfølgelig skal sikkerheden være helt i top, og den er hele tiden blevet forbedret, siden fabrikken blev bygget i 1958. Der har været få og små udslip af ammoniakdampe, men ikke noget, som har påvirket miljøet uden for fabrikken. De skete for 20 til 30 år siden. Ingen er nogen sinde blevet syge eller kommet alvorligt til skade, siger Kim Hare. 

- Der har været nedsat en arbejdsgruppe, som bl.a. foreslog, at der bl.a. blev monteret hurtigtlukkende ventiler. Det skete allerede inden påske.

- Jeg er meget glad for, at de mange arbejdspladser er reddet, og blandt kollegerne har der da heller ikke været den store nervøsitet. Vi har hele tiden troet på, at Tulip fik sikkerhedsgodkendelsen, der gælder for fem år, siger Kim Hare.

Minimal risiko

Også afdelingsformand John Christiansen, Fødevareforbundet NNF Nordjylland, er glad for, at Tulip har fået miljøgodkendelsen.

- 125 arbejdspladser i Nordjylland er mange, og det betyder rigtig meget, at der kommer 25 nye på Tulip. Havde fabrikken ikke fået miljøgodkendelsen, kunne det have fået alvorlige følger.

John Christiansen siger, at der altid er en risiko, når man opbevarer så store mængder ammoniak.

- Men alle risici er minimeret, så det er den helt rigtige beslutning Aalborg Kommune tog, siger John Christiansen.

De 25 nye job kommer, når en del af produktionen fra Tulip i Faaborg til efteråret flyttes til det nordjyske.

Krav på afslutning

Byrådsmedlem Lasse Frimand Jensen (S) siger, at sagen har bølget frem og tilbage i mange år.

- Vi havde pligt til at behandle Tulip ordentligt og få en afgørelse. Ud fra alle de undersøgelser, der er foretaget, er risikoen for et udslip meget, meget lille. Desuden investeres der omkring 10 millioner i forbedringer af sikkerheden. Bl.a. skal der uddannes røgdykkere og opsættes såkaldte sniffere, der giver alarm, hvis der er det mindste udslip. Beredskabet er altså i top, hvis uheldet skulle være ude.

Lasse Frimand Jensen fortæller, at de mange arbejdspladser ikke har haft betydning for beslutningen om en miljøgodkendelse.

- Tingene skal holdes adskilt, og her har vi udelukkende set på sikkerheden. Fabrikken ligger jo i et område med mange tusinde beboere. Men jeg er selvfølgelig meget glad for, at vi fortsat kan have Tulip som en af de store arbejdspladser i Aalborg, siger han.