Arbejder du frivilligt for en forening eller på en festival, har du krav på et godt og sikkert arbejdsmiljø. Se hvordan du undgår skader og ulykker
Måske hjælper du til i den lokale fodboldklub, på et kræmmermarked eller en af de mange musikfestivalger der løber af stablen over sommeren. Mange tusinde danskere bruger fritiden på at frivillige i Foreningsdanmark.
Selvom mange er vant til at tænke på sikkerheden, når de til hverdag arbejder i fødevareindustrien eller hos en håndværksbager, så glemmer mange at tænke på sikkerheden, når de arbejder frivilligt i en forening eller på eksempelvis en festival. Men bare fordi du ikke får løn for dit arbejde, har du alligevel krav på et sikkert og godt arbejdsmiljø´.
Frivillige har ret til erstatning
Når man arbejder som frivillig på en festival er man omfattet af Arbejdsmiljøloven.
Det betyder, at alle skader og ulykker skal meldes til Arbejdstilsynet og du har ret til erstatning, hvis du kommer ud for en alvorlig arbejdsulykke.
Uanset om du hjælper til på en stor festival eller giver en hånd med til det lokale håndboldstævne, så har foreningen bag pligt til at sikre dig et godt og sikkert arbejdsmiljø. Er der ikke styr på sikkerheden, risikerer foreningen at få bøder og påbud af Arbejdstilsynet.
Morgengymnastik forhindrer skader
Der skal hårdt fysisk arbejde til at bygge scener, madboder og
sætte hegn og toiletter op på Roskilde Festival. Det giver mange
tunge løft. Men festivalen har sin egen måde at forbygge
rygproblemer for de frivillige.
Når arbejdet med at bygge den store Orange Scene starter om
morgenen, står der to fysioterapeuter klar. De laver
opvarmningsgymnastik med de frivillige, der skal sætte hegn og
rækværk op ved scenerne.