Foto af Anlægget vil kunne producere optil 90.000 slagtesvin om året, der skal slagtes på Danish Crowns slagteri i Sæby
Nyhed

Nye nordjyske svin skal skabe flere job

Ny aftale vil øge produktionen af slagtesvin i Nordjylland. Fødevareforbundet NNF roser tiltaget.
Genrefoto: Slagteriarbejdere på slagteri
Genrefoto: Slagteriarbejdere på slagteri

Ny aftale vil øge produktionen af slagtesvin i Nordjylland. Fødevareforbundet NNF roser tiltaget

Under overskriften 'Flere svin, øget beskæftigelse og mere energi' har Frederikshavn Kommune, Fødevareforbundet NNF Nordjylland, Landbo Nord og Danish Crown, indgået en partnerskabsaftale, der skal sikre og øge produktionen af slagtesvin i Nordjylland.

Aftalen indebærer, at der etableres et teknologisk moderne staldanlæg, der kan demonstrere, at det er muligt - effektivt og rentabelt - at producere svin med minimal belastning af miljø, klima, omgivelser og under hensyntagen til dyrevelfærd.

Anlægget vil kunne producere op til 90.000 slagtesvin om året, der skal slagtes på Danish Crowns slagteri i Sæby.

Afdelingsformand for Fødevareforbundet NNF Nordjylland John Christiansen vurderer, at produktionen vil kunne give optil 90 ekstra arbejdspladser på slagteriet. 

Alle vinder ved at tænke alternativt

John Christiansen håber, at partnerskabsaftalen dels vil kunne styrke slagteriet i Sæby og dermed sikre beskæftigelsen for medlemmerne af Fødevareforbundet NNF, samtidig med at aftalen forhåbentlig vil inspirere andre til at indgå lignende aftaler:

- Med aftalen tager vi et fælles ansvar for at sikre beskæftigelsen i vores region. Hvis vi vil bevare fødevareindustrien, så skal vi tænke alternativt. Mens millioner af smågrise køres over grænsen til Tyskland, lukker det ene slagteri efter det andet. Opgaven er derfor at finde nye veje, hvor landmændene får mulighed for at øge produktionen af slagtesvin, uden at det går ud over hverken miljøet eller naboerne. Vores aftale er et bevis på, at opgaven kan løses - hvis bare vi puljer kræfterne og løser opgaven i fællesskab. Og hvis det kan lade sig gøre i Nordjylland, så bør det også kunne lade sig gøre andre steder, mener han.

Aftalen vil løse en række af de aktuelle problemstillinger svinebranchen står overfor. Den sikrer en stabil produktion af slagtersvin, der gør det rentabelt for både landmænd og slagteriet at drive deres virksomhed.  Samtidig sikrer det beskæftigelsen for slagteriarbejderne og sluttelig sikrer det en leverance af råstof til de biogasanlæg, der skal forsyne nordjyderne med vedvarende energi i fremtiden:

- Lykkes projektet vil alle stå som vindere, konstaterer John Christiansen.

"Kom nu i gang venner"

Forbundsformand for Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast roser aftalen, som han mener, er udtryk for den helt rigtige strategi:

- Slagteribranchen er under uhørt hårdt pres.  Den seneste uges varslede lukning af slagteriet i Fåborg understreger, at der skal ske noget drastisk, hvis vi vil fastholde fødevareindustrien i Danmark. Og det er hverken slagteriarbejderne eller politikerne alene, der kan redde slagterierne. Alle skal på banen og byde ind med, hvad de kan. Ellers ender vi i en situation, hvor millioner af grise fødes i Danmark, men kun få af dem slagtes her. Det vil gå ud over hele vores samfund, og ingen drømmer vel om en landbrugsproduktion, hvor Danmark har gyllen og lugten, mens vores nabolande scorer arbejdspladserne og indtjeningen. Partnerskabsaftalen viser netop, at udviklingen kan vendes, så både miljøet, virksomhederne og medarbejderne sikres bedst muligt.

Han opfordrer andre danske kommuner til at lade sig inspirere af aftalen fra Nordjylland og komme frem med ideer, der har lige så langtrækkende perspektiver som den:

- Kom nu i gang venner.  Der er ingen tid at spilde, og aftalen viser, at det er for tidligt at give op. Fødevareerhvervet har en fremtid, hvis vi vil. Og der skal ikke herske tvivl om, at det vil Fødevareforbundet NNF, fastslår Ole Wehlast.