Foto af - I bund og grund er det den værste besked man overhovedet kan få som medarbejder, siger Ole Wehlast om slagterilukningen
Nyhed

Danish Crown lukker slagteri i Faaborg

Danish Crowns beslutning om at lukke slagteriet i Faaborg er en katastrofe - ikke bare for de berørte medarbejdere, men også for den danske slagteribranche, mener Fødevareforbundet NNF

Danish Crowns beslutning om at lukke slagteriet i Faaborg er en katastrofe - ikke bare for de berørte medarbejdere, men også for den danske slagteribranche, mener Fødevareforbundet NNF

De cirka 470 medarbejdere på Danish Crowns svineslagteri i Faaborg, heraf 60 på Tulip Food Company, har i dag fået at vide, at deres arbejdsplads lukker. Samtidig indledes der forhandlinger med medarbejderne på slagterierne i Rønne og Skærbæk om fremtiden.

- Det er en utrolig sørgelig situation, siger forbundsformand i Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast:

- I bund og grund er det den værste besked man overhovedet kan få som medarbejder. Hundredevis af kolleger og deres familier går nu en usikker fremtid i møde, og fra Fødevareforbundet NNFs side vil vi gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe dem videre, forsætter forbundsformanden.

Samtidig understreger han behovet for at finde langsigtede løsninger, så den endeløse række af slagterilukninger ikke fortsætter.

Fakta: Der mangler slagtesvin

Danish Crown begrunder de bebudede lukninger med manglen på slagtesvin. Derfor er den bundne opgave nu at finde løsninger, der vender den kedelige udvikling forklarer Ole Wehlast:

- Lukningen af slagteriet og de øvrige kapacitetstilpasninger, løser desværre ikke det helt overskyggende problem; der mangler slagtesvin. Og så længe den udfordring ikke bliver løst, vil vores medlemmer være pressede. Vi skal sætte en prop i nedgangen af slagtesvin og vende udviklingen. Ellers frygter jeg, at vi vil stå i denne triste situation igen om få år.

Opgaven skal løses bredt

Den aftale tillidsrepræsentanterne indgik med Danish Crown i september 2013, var netop et forsøg på at vende udviklingen. Men hvis arbejdspladserne i den danske slagteribranche skal bevares, er det nødvendigt at angribe problemstillingen fra mange fronter:

- Regeringen har med sin vækstpakke givet en hjælpende hånd, og det er nu de forskellige parters opgave at sikre, at de muligheder pakken åbner op for bliver omsat til konkrete handlinger, der giver en øget produktion af slagtesvin og dermed flere arbejdspladser, siger Ole Wehlast.

Han peger på flere muligheder:

- Vi har tidligere på året set, at AP-Pension har opkøbt landbrug, og dermed givet landmændene økonomisk mulighed for at opretholde deres produktion. Jeg vil gerne opfordre andre pensionsselskaber til at kigge på lignende modeller. Samtidig kan jeg godt forestille mig, at der kan udvikles andre modeller, der giver mulighed for en alternativ slagtesvinsproduktion. Vi bliver nødt til at tænke ud af boksen og turde gå nye veje, hvis vi vil fastholde dansk fødevareproduktion.

Løsninger her og nu

Ovenstående løsningsmuligheder vil øge produktionen af slagtesvin på langt sigt. Men desværre løser de ikke den situation Danish Crown står i her og nu - nemlig, at der mangler 20.000 slagtesvin om ugen.

Derfor er der også behov for at udvikle løsningsmodeller, der øger antallet af slagtesvin fra i dag:

- Sammen med Landbrug & Fødevarer har vi tidligere foreslået, at øge grænsen for antal svin pr. hektar. I dag må landmændene have 1,4 svin pr. hektar jord, men hvis den grænse hæves til 1,7, vil det i sagens natur øge antallet af slagtesvin. Og det vel og mærke uden at øge miljøbelastningen synderligt, forklarer Ole Wehlast.

Samtidig håber han, at den generelle økonomiske optimisme vil brede sig til landbrugsproduktionen og øge lysten til at investere i dansk landbrug - både politisk og økonomisk.