Nyhed

A-kasser skal i front for ledige

Ledige skal hurtigere have effektiv hjælp til at komme tilbage i arbejde. Sådan lyder opfordringen fra Carsten Koch-udvalget. Det er oplagt at give a-kasserne en mere central rolle mener Fødevareforbundet NNF.

Ledige skal hurtigere have effektiv hjælp til at komme tilbage i arbejde. Sådan lyder opfordringen fra Carsten Koch-udvalget. Det er oplagt at give a-kasserne en mere central rolle mener Fødevareforbundet NNF

Ledige hjælpes bedst tilbage i arbejde hos a-kassen. A-kasserne er nemlig bedst til at give de ledige en kvalificeret og målrettet hjælp tilbage i arbejde. Det er Fødevareforbundet NNFs opfordring til regeringen, efter et ekspert-udvalgt, det såkaldte Carsten Koch-udvalg i dag har fremlagt sin rapport om en ny arbejdsmarkedsindsats.

En af hovedtankerne fra udvalget er, at skabe en hurtigere og mere målrettet hjælp til den enkelte. Det er positivt mener Fødevareforbundet NNF. 

- Det er rigtigt godt, hvis de ledige får en hurtigere og mere individuel hjælp til at komme tilbage i arbejde. Samtidig er uddannelse en vigtig nøgle til at løfte især ufaglærte ud af arbejdsløshed, siger Esben Birkesholm, forsikringschef i Fødevareforbundet NNFs a-kasse.

- Vi kender de ledige bedst

Carsten Koch-udvalget foreslår, at jobcentret bliver indgang og omdrejningspunkt for de ledige, og at kun arbejdsløse over 30 år, der er parate til et nyt job, skal kunne vælge, om de vil have hjælp fra deres a-kasse i de første seks måneder.

Men hvis de ledige skal hurtigt tilbage i arbejde, så kræver det at landets a-kasser får en mere central rolle. A-kasserne kender de ledige bedst og kan netop give en individuel og målrettet hjælp.

- Vi vil sagtens kunne løfte opgaven for alle vores ledige medlemmer. Vi kender både de ledige og brancherne bedre end jobcentrene. Derfor kan vi hurtigt give den fagligt bedste hjælp til de ledige, samtidig med at vi kan gøre forløbet mindre bureaukratisk, siger Esben Birkesholm, forsikringschef i Fødevareforbundet NNF s a-kasse.

Ufaglærte skal uddannes

Udvalget anbefaler, at ufaglærte arbejdsløse over 30 år får ret til en faglært uddannelse fra 1.dag i arbejdsløshedsforløbet, men på en nedsat dagpengesats.

En rundspørge blandt Fødevareforbundet NNF s ufaglærte medlemmer viser, at 72 procent vil tage mere uddannelse, hvis det ikke betød en lønnedgang. Rundspørgen er foretaget af AnalyseDanmark.

- Hvis dagpengesatsen bliver sat ned, kan jeg frygte at mange ufaglærte vil fravælge uddannelse af økonomiske hensyn, hvis de bliver ledige. Mange har slet ikke råd til at få en lavere ydelse end dagpenge, siger Esben Birkesholm.