Foto af Morten Porskær Møller lægger svinehuder på båndet, så de kan blive skåret til.
Nyhed

Vi får snacks hver time

Det hører med til arbejdet på OK Snacks i Ejstrupholm, at de ansatte smager på produkterne

Det hører med til arbejdet på OK Snacks i Ejstrupholm, at de ansatte smager på produkterne

De ansatte på OK Snacks i Ejstrupholm lærer hurtigt, hvordan varianterne af de mange specialprodukter, man producerer, smager, for de har pligt til at prøvesmage dem flere gange i løbet af arbejdsdagen.

- Rundt regnet en gang i timen bliver der taget en prøve med færdige produkter fra hver linje til testning. De er så vores opgave at smage på dem, inden de bliver testet på laboratoriet, og man lærer egentligt hurtigt, eksempelvis, hvordan en snack skal smage i Danmark og udlandet. Uden for Danmarks grænser er disse snacks meget mere krydrede, siger tillidsrepræsentant for de omkring 45 ansatte i produktionen, Pernille Blaabjerg Lassen.

OK Snacks har udvidet flere gange de senere år, fordi produktionen hele tiden er vokset. Det har også betydet flere medarbejdere, således der på virksomheden i dag er 80 ansatte i alt.

Grisehuder bliver til flæskesvær

Hovedproduktet er flæskesvær, der laves af grisehuder.

- Vi arbejder i tre hold, dag, aften og nat, hvor vi overlapper hinanden nogle minutter, så produktionen ikke skal stå stille. Her har vi også mulighed for at hilse på kollegerne og høre, om der har været problemer. Natholdet arbejder dog kun fra søndag aften til torsdag morgen.

Grisehuderne køber man fortrinsvis på danske slagterier og produkterne bliver lavet helt fra bunden. Huderne skæres op i bestemte størrelser, hvorefter de koges og senere steges i svinefedt tilsat forskellige krydderier.

- I Danmark smager en ægte flæskesvær, som en flæskesvær nu en gang skal smage. Den skal være salt og knase i munden. Det er meget anderledes til de omkring 20 lande, som OK Snacks eksporterer til. Her skal vores produkter gerne være mere krydrede.

Foruden flæskesvær producerer man snacks, nødde-produkter og popkorn.

- Vores snacks laves ikke af kartofler, men en melblanding. Vi må ikke lave snacks af kartofler, når vi også arbejder med flæskesvær på grund af jordbakterierne, siger tillidsrepræsentant Pernille Blaabjerg Lassen, der arbejder tæt sammen med arbejdsmiljørepræsentant Marianne Kristensen.

Mere fokus på arbejdsmiljøet

- Tidligere blev der ikke sat så meget fokus på arbejdsmiljøet, men det gør der heldigvis i dag. Og selv om vi har fået robotter til meget af arbejdet, så er der fortsat problemer med tunge løft og vrid i kroppen. Det er dog problemer, som der bliver arbejdet med hele tiden.

- Næste skridt bliver, at vi får struktureret sikkerhedsudvalget bedre. Det ser jeg frem til, siger hun.

- Kollegerne er utroligt gode til at komme og fortælle, hvis der er problemer - både af fysisk og psykisk karakter. Og der bliver handlet på dem med det samme, hvis det er muligt. Jeg ser dog et problem i, at det tekniske personale kun er på arbejde om dagen. Jeg så gerne, at der også vare teknikere her om aftenen og natten, hvis der opstår problemer, siger Marianne Kristensen.

Blandt personalegoderne kan medarbejdere få massage en halv time hver måned på firmaet regning.

- På den måde bliver mindre skavanker taget i opløbet, inden de vokser sig store, siger Marianne Kristensen, der er glad for de mange arrangementer, der er med til at højne sammenholdet.

- Den gode kontakt kollegerne imellem er med til at give et godt arbejdsmiljø. Og det skabes ikke kun på arbejdspladsen, men også, når vi er sammen socialt.

Der produceres hele året og man har ekstra travlt til helligdage og i ferieperioden.

- Så kommer der gerne et par ekstra poser flæskesvær og snacks på bordet. Og det giver ekstra travlhed, siger Pernille Blaabjerg Lassen.