Nyhed

Slagteriarbejdere anbefaler ikke jobbet til børnene

Næsten halvdelen af landets industrislagtere vil ikke anbefale deres børn at gå ind i fødevarebranchen. Mejerister er mere positive

Næsten halvdelen af landets industrislagtere vil ikke anbefale deres børn at gå ind i fødevarebranchen. Mejerister kan bedre se børnene gå i forældrenes fodspor

Hårdt fysisk arbejde og usikkerhed om fremtiden betyder, at kun 24 procent af de ansatte i fødevareindustrien vil anbefale deres børn at uddanne sig og arbejde i fødevarebranchen.

Det viser en rundspørge foretaget af Analyse Danmark blandt 380 medlemmer af Fødevareforbundet NNF.

Sammen med slagteriarbejdere, er ansatte i fødevareindustrien de to brancher, hvor færrest vil anbefale sine børn en fremtid med produktion af fødevarer.

- Det er bekymrende, når så mange siger, at de ikke vil anbefale jobbet til børnene. Jeg ved, at langt de fleste slagteriarbejdere er stolte af deres fag. Men vores branche er presset. Mange frygter, at deres job forsvinder til udlandet, eller at de bliver slidt ned, siger Jim Jensen, forbundssekretær for slagterindustriområdet i Fødevareforbundet NNF. 

Han understreger, at ledigheden blandt nyuddannede slagtere er lavere end i mange andre brancher, eksempelvis kontor eller byggebranchen. 

- Det kan absolut betale sig at få en uddannelse i fødevarebranchen, uanset om det er som slagter eller mejerist, siger Jim Jensen. 

En ny rundspørge blandt danske skoleelever viser, at kun hver 10. elev i 8. klasse overvejer at tage en erhvervsuddannelse. Det kan skyldes at forældrene enten ikke kender til, eller vil anbefale, sine børn at gå den faglærte vej. 

Vil du anbefale dine børn at uddanne sig eller arbejde i fødevarebranchen?

(Artiklen fortsætter under grafikken)

 

Mejerister ser en faglig fremtid for børnene

Mens slagteriarbejderne kan se arbejdspladserne forlade Danmark, er situationen en noget andet for ansatte på landets mejerier.

I de seneste år har blandt andet mejeri-giganten Arla investeret flere milliarder kroner i mejeriproduktionen i Danmark. 

Det er måske forklaringen på, at mange mejerister anbefaler sine børn at blive faglærte mejerister. 

Starter ens barn uddannelsen som mejerist er der gode chancher for at gennemføre uddannelsen.

Over 90 procent gennemfører grundforløbet og hele 98 procent gør hovedforløbet færdigt.

Samtidig er arbejdsløsheden for mejerister utroligt lav og ligger markant under gennemsnittet for resten af fødevarebranchen.