Foto af Er der problemer i pakkeriet, skal Muzaffar Khan løse det. Som mestersvend er han ansvarlig for, at pakkeriet kører om natten.
Nyhed

Natarbejde bliver sværere med alderen

Jo ældre du er, jo sværere er det for kroppen at vænne sig til natarbejde. Mød Muzaffar Khan der arbejder om natten hos Lantmännen Schulstad i Avedøre i København

Jo ældre du er, jo sværere er det for kroppen at vænne sig til natarbejde. Mød Muzaffar Khan der arbejder om natten hos Lantmännen Schulstad i Avedøre i København

Muzaffar Khan henter sin madpakke i køleskabet, siger farvel til konen og de to børn, starter bilen og samler en kollega op på vejen fra Brøndby Strand til arbejdspladsen i Avedøre i udkanten af København.

Sådan udspiller hverdagen sig for rigtig mange fødevarearbejdere.

Bortset fra, at uret viser 20.30, når Muzaffar Khan stempler ind.

Han har arbejdet hos Lantmännen Schulstad siden 1996.

De sidste fem år på natholdet som mestersvend i pakkeriet, hvor der hver nat bliver pakket 2.000 kasser med frisk brød, der sendes til supermarkeder og butikker om morgenen.

Han er glad for sit arbejde og for kollegerne. Men natarbejdet kommer han aldrig til at elske.

- Det er næsten umuligt at få otte timers sammenhængende søvn, når man skal sove om dagen. I dag fik jeg kun fem timers søvn, fordi min nabo borede i væggen og nogle vejarbejdere lagde asfalt uden for vinduet, fortæller Muzaffar Khan.

Vintermånederne er ellers den bedste tid på året for natarbejde.

- Sommeren er værst, fordi det er varmt, lyst og der er flere mennesker på gaden som larmer. De kolde og mørke vintermåneder gør det lidt nemmere at sove igennem, siger Muzaffar Khan.

Alderen gør det sværere

Mens natten falder på, holder Muzaffar Khan øje med de to maskiner, der pakker de friskbagte rugbrød i poser.

Som mestersvend har han ansvaret for at pakkeriet kører uafbrudt, indtil han får fri klokken halv fem om morgenen.

Selvom lønnen er bedre, så vil han gerne tilbage på dagholdet, når der bliver en stilling ledig.

-Jeg kan mærke, at jeg bliver hurtigere træt, både på arbejdet, men også når jeg har fri. Nogle gange falder jeg i søvn på sofaen, og så beordrer mine børn mig ind til en hurtig lur i sengen. For fem år siden var jeg ikke så påvirket af at arbejde om natten, siger Muzaffar Khan, der er 45 år.

Hans kollega Burjar Selmani har arbejdet om natten som bager i 23 år.

Han er glad for natarbejdet, og har ikke lyst til at bytte til dagholdet.

- Jeg kan godt mærke, at det er blevet hårdere med alderen, men hvis jeg fik valget mellem at arbejde om natten eller dagen, så ville jeg helt klart fortsætte på natholdet. Der er mere frihed og en bedre løn, siger Burjar Selmani.

Det er ikke kun kroppen der aldrig rigtig vænner sig til at arbejde om natten. Familielivet bliver også sat under pres.

 - Jeg bruger ofte weekenden på at få sovet igennem. Jeg kan nogle gange sove over 10 timer. Det giver mindre tid med børnene og min kone, siger Muzaffar Khan.

Kroppen vænner sig aldrig helt til at være vågen om natten

Det er forskelligt, hvordan mennesker oplever at arbejde om natten. For nogle går det helt fint. Andre oplever små eller store problemer. Men fælles for alle er at døgnrytmen aldrig bliver helt fast.

- Din krop vænner sig aldrig helt til at arbejde om natten, og jo ældre du bliver, jo sværere bliver det. Derfor gælder det om at finde den rigtige balance, siger Tommy Jensen, arbejdsmiljøkonsulent i Fødevareforbundet NNF.