Nyhed

Lange arbejdsdage redder kolleger i Sæby

500 slagteriarbejdere forlænger arbejdsdagen, så de arbejder 10½ time ad gangen fire dage om ugen. Det sker for at undgå massefyringer. Bekymrende lyder det fra Fødevareforbundet NNF

Omkring 600 slagteriarbejdere forlænger arbejdsdagen i Sæby, så de arbejder 10½ time dagligt fire dage om ugen. Det sker for at undgå massefyringer. Bekymrende lyder det fra Fødevareforbundet NNF

Nye arbejdstider giver udfordringer for slagteriarbejderne hos Danish Crown i Sæby.

Siden 1. december har omkring 600 ud af 800 slagteriarbejdere i Sæby fået nye arbejdstider.

Danish Crown har indført en rullende 40 timers arbejdsuge på fire dage.

Det betyder, at medarbejderne i slagtning, opskæring, pakkeri og tarmhus arbejder 10½ time ad gangen, fire dage om ugen.

De nye arbejdstider skyldes en nedgang i antallet af slagtninger.

Derfor fik medarbejderne præsenteret to muligheder af Danish Crown; enten ændres arbejdstiderne i lokalaftalen, eller omkring 300 ansatte mister jobbet i den kommende tid.

- Vi spurgte kollegerne, hvad de synes, og de valgte en solidarisk løsning. Der var et markant flertal for at ændre på arbejdstiderne. Ved at slagte et par timer ekstra om dagen, kan vi undgå massefyringer. Der er ingen som klapper i hænderne, men det er den mindste ringe løsning, siger Karsten Thomsen, tillidsrepræsentant på Danish Crown i Sæby.

Svært at forene familieliv og arbejde

De nye arbejdstider gør det sværere at forene arbejde, fritid og familie. 

- Man kommer senere hjem hver dag. Det er svært at forene fritidsinteresser, børnepasning og lignende, når man pludselig kommer flere timer senere hjem, end man er vant til. Det rammer især de ægtepar, som begge arbejder hernede. Alle har knoklet for at få det hele til at hænge sammen, siger Karsten Thomsen.

Han håber, at der inden for kort tid kommer flere svin til slagteriet. Det er umiddelbart den eneste løsning, der kan ændre på de nye arbejdstider.

Skærbæk arbejder en ekstra dag

Det er ikke kun i Sæby at arbejdstiderne har forandret sig. I Skærbæk i Sønderjylland har man også ændret på lokalaftalen med hensyn til arbejdstid. Her er situationen lidt den omvendte, da man skal slagte flere søer, og derfor har måttet udvide arbejdsugen med en dag. 

I forbindelse med Danish Crowns spareplaner, var so-slagteriet med omkring 85 slagteriarbejdere i foråret i fare for at blive lukket.

Danish Crown valgte i stedet at samle alle so-slagtninger i Skærbæk.

De ekstra slagtninger betyder, at arbejdsugen har måttet udvides. Det var ikke en populær beslutning.

- Umiddelbart var der glæde på grund af sikringen af anlægget, men derefter meldte bekymringen sig. Vi er ikke glade for seks-dages ugen, men vi har accepteret det som et vilkår for arbejdet. Nu håber vi bare det er midlertidigt, siger Paul Sejer, tillidsrepræsentant hos Danish Crown i Skærbæk til Krogen, Danish Crowns medarbejderblad.

Han håber, at der kan investeres i anlægget i Skærbæk, så der kan slagtes flere søer på kortere tid.

Fødevareforbundet NNF: Bekymrende udvikling

Det er hårdt fysisk arbejde at være slagteriarbejder. Derfor er der en vis bekymring i Fødevareforbundet NNF over de længere arbejdstider. 

- Jeg forstår det dilemma, som slagteriarbejderne i Sæby, har stået overfor. Enten skal de sige farvel til mange kolleger eller øge arbejdsdagen. Når slagteriarbejderne får en længere arbejdsdag, kan jeg godt være bekymret for, at det vil give mere fysisk nedslidning. Derfor følger vi også situationen nøje, siger Jim Jensen, forbundssekretær for slagterindustriområdet i Fødevareforbundet NNF. 

Samtidig håber han, at medarbejdernes accept af en seks-dages uge i Skærbæk bliver anerkendt af Danish Crown. 

- Medarbejderne på so-slagteriet i Skærbæk har leveret og vist vilje til at fortsætte slagteriet. Nu må Danish Crown også vise vilje til at fremtidssikre slagteriet. Det kan de gøre ved at investere i anlægget, så lørdagsarbejdet på sigt kan bremses, siger Jim Jensen.