Foto af Jim Jensen, forbundssekretær for slagterindustri-området i Fødevareforbundet NNF, interviewes af TV2.
Nyhed

Slagteriarbejdere boomer i medierne

Omtalen af fødevarearbejdere boomer i de danske medier. På seks måneder har medierne produceret over 3.000 artikler og indslag om fødevarearbejdere viser nye tal. Især slagteriarbejderne hos Danish Crown er i fokus

Omtalen af fødevarearbejdere boomer i de danske medier. På seks måneder har medierne produceret over 3.000 artikler og indslag om fødevarearbejdere viser nye tal. Især slagteriarbejderne hos Danish Crown er i fokus

De fleste danskere har i løbet af det sidste halve år mødt en slagteriarbejder i tv eller i avisen.

Aldrig før har der været skrevet og vist så mange nyheder om fødevarearbejdere og Fødevareforbundet NNF.

Det viser en opgørelse i mediedatabasen Infomedia.

Over 3.000 gange har journalister skrevet eller fortalt om fødevarearbejdernes vilkår de sidste seks måneder.

Det er især slagteriarbejderne hos Danish Crown, der har fyldt spalterne op i foråret.

I følge Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, er der flere forklaringer på den massive medieomtale.

- Når store danske virksomheder truer med at flytte arbejdspladser til Tyskland og Polen, hvis medarbejderne ikke går ned i løn, så vækker det mange følelser i danskerne, siger Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet.

Slagteriarbejdere sætter dagsorden

Danish Crown startede 2014 med at varsle lukningen af slagteriet i Faaborg med knap 500 ansatte.

Senere blev slagterierne på Bornholm og i Skærbæk sat pistolen for panden - gå ned i løn eller vi lukker.

Over flere måneder forhandlede tillidsrepræsentanter, Fødevareforbundet NNF og Danish Crown om en løsning.

Men det har ikke kun handlet om udflytning af arbejdspladser, forklarer arbejdsmarkedsforskeren.

- Truslen om lukning af slagteriet på Bornholm har vist den danske model kan udvikles. Fødevareforbundet NNF, Danish Crown, politikere og DI har samarbejdet om at finde nye innovative løsninger på, hvordan vi kan bevare industriarbejdspladser i Danmark. Ideen om et medarbejderselskab, hvor medarbejderne investerer i sin egen arbejdsplads er helt ny og innovativ, siger Flemming Ibsen.

Medieomtale lægger pres

Ekstern lektor i politisk kommunikation på Roskilde Universitet, Anders Dybdal, fremhæver også slaget om slagteriet på Bornholm:

- Man fik lavet en løsning for slagteriet på Bornholm. Hvis det ikke var lykkedes havde man stået med en slagterilukning midt under Folkemødet, hvor hele det politiske Danmark var samlet. Det kunne politikerne ikke leve med, og den megen medieomtale op til Folkemødet lagde uden tvivl pres på alle parter for at finde en gangbar løsning.

Hvad er så konsekvensen af mediernes fokus på fødevarearbejderne?

Anders Dybdal mener det lægger pres på politikere og fødevarebranche.

- Den omfattende og kritiske presseomtale har på den ene side presset politikere og beslutningstagere til at finde en løsning på den konkrete sag. Samtidig har det lagt pres på de to parter - særligt Danish Crown, der har fået meget kritik for at flytte arbejdspladser til udlandet, siger Anders Dybdal og konkluderer:

- Det tyder på, at Fødevareforbundet NNF har spillet deres kort klogt. Deres gode forbindelse til regeringen, samarbejdsvillige forhandlingstaktik og presset gennem medierne har gjort, at det var meget svært for Danish Crown bare at lukke slagteriet.