Foto af Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF håber, at regeringens lovforslag om medarbejderinvesteringsselskaber bliver vedtaget.
Nyhed

Medarbejder-investeringsselskab: Positivt med plads til forbedringer

Regeringens lovforslag om medarbejderinvesteringsselskaber er fornuftigt. Der er dog plads til forbedringer på enkelte områder

Regeringens lovforslag om medarbejderinvesteringsselskaber er fornuftigt. Der er dog plads til forbedringer på enkelte områder

I kølvandet på den redningsplan, som Fødevareforbundet NNF og DI har indgået for at redde 200 arbejdspladser på Bornholm, har regeringen fremlagt et lovforslag, der giver mulighed for medarbejder-investeringsselskaber.

Loven giver medarbejderne mulighed for at investere i lukningstruede firmaer, så de ikke mister deres job.

- Jeg er glad for, at regeringen har fremlagt et lovforslag, der giver slagteriarbejderne på Bornholm mulighed for at investere og fremtidssikre deres arbejdspladser, siger Ole Wehlast, forbundsformand for Fødevareforbundet NNF.

Medarbejderinvesteringer hører til i overenskomsten

Medarbejder-investeringsselskaber er en ny selskabsform, der efter planen skal prøves af i en tre-årig forsøgsperiode. Selve lovforslaget er en udløber af en større fødevarepolitisk vækstplan, der blev aftalt i april.

Da der er tale om en aftale, der indgås på områder der oftest vil være dækket af en kollektiv overenskomst, vil det være mest fornuftigt, at aftalerne bliver en del af overenskomsterne.

- Aftaler om løn forhandles via de kollektive overenskomster, sådan er den danske model. Derfor skal eventuelle medarbejder-investeringsselskaber og medarbejdernes indbetalinger også være en del af overenskomsten, siger Ole Wehlast.

Indflydelsen skal følge pengene

Det vil udelukkende være medarbejderne der investerer i medarbejderinvesteringsselskabet. Derfor bør det også være medarbejderne, der har den afgørende indflydelse over selskabet.

- Lovforslaget indeholder ikke regler for selskabets ledelse. Det er fint at både medarbejdere og virksomheden sidder med i en bestyrelse, men det bør være dem der betaler gildet, der har det sidste ord, siger Ole Wehlast og fortsætter.

- Samtidig skal medarbejderrepræsentanterne have samme beskyttelse som tillidsrepræsentanterne, så de ikke skal frygte for fyringer på grund af beslutninger i medarbejderinvesteringsselskabet.

Han håber, at lovforslaget blive vedtaget i Folketinget, så redningsplanen for slagteriet på Bornholm kan blive til virkelighed. 

Læs Fødevareforbundet NNF's høringsvar til lovforslaget