Nyhed

167 millioner kr. til medlemmerne

Medlemmerne af Fødevareforbundet NNF har fået 167 millioner kr. som plaster på såret i arbejdsskadesager, sociale og faglige sager, manglende løn og pension mm.

Af Pia Rosager// Foto Henrik Bjerg


Den dag man pludselig er udsat for en arbejdsskade, mister sin erhvervsevne, bliver chikaneret eller mobbet , arbejdspladsen lukker eller man ganske enkelt bliver snydt, kan fagforeningskontingentet være givet mere end godt ud.


Den erfaring gjorde alt for mange medlemmer af Fødevareforbundet NNF sig i 2012, hvor forbundetmåtte ind og kæmpe for medlemmernes rettigheder i så mange sager, at det resulterede i erstatninger på i alt 167 millioner kr.

Det drejer sig typisk om manglende løn, betaling for overarbejde, feriefridage og pension,erstatning for arbejdsgivernes ulovlige afskedigelser, bortvisninger, problemer i lærerforholdet. Men også erstatninger for tabt erhvervsevne og erhvervsbetingede lidelser, mén-erstatning samt hjælp til at få de ydelser medlemmerne har krav på i det sociale system.


Ikke selv kræfter og råd
Forbundsformand Ole Wehlast glæder sig over at forbundet har kunnet hjælpe så mange medlemmer.

-Jeg hører fra medlemmerne, at de ikke selv ville have haft råd og kræfter til at løbe spidsrod mellem arbejdsgiver, sociale myndigheder og dyre advokater i årevis, da tæppet blev trukket væk under dem, siger Ole Wehlast.


Han så dog allerhelst at erstatningerne til medlemmerne lå så tæt som muligt på et stort rundt nul. Det ville nemlig betyde at sikkerheden, arbejdsmiljøet og ansættelsesforholdene på arbejdspladserne var i orden. Og at velfærdssamfundet fungerede.


Et plaster på såret
-Men der er lang vej endnu. Den økonomiske krise har kun betydet flere arbejdsgivere, der slækker på sikkerheden, skruer tempoet op og ”glemmer” løn-, pensions- og feriepengeindbetalinger. Og flere kommuner, der spekulerer i at undgå at betale sygedagpenge og tildele for eksempel førtidspension.


- Her er den økonomiske erstatning, vi kan sikre medlemmerne, måske dét plaster på såret, der kan gøre livet lidt lettere og sikre en familie sit økonomiske grundlag, siger Ole Wehlast.


Mød blandt andre:

Elly Kirstine, dertilHøjesteret inden hun fikanerkendt sin arbejdsskade og overenmillion kroneri erstatning.

Michael, der fik 1,3 millioner kroner efter en faldulykke.

Nicolas Staggemeier, der vandt retten til førtidspension efter et groft overfald, dergjorde hamhjerneskadet.

- i det nye nummer af Substans