Nyhed

Job ligger og venter i kommunale skuffer

Kommunerne er igen blevet langsommere til at behandle landmændenes ansøgninger om miljøgodkendelser til nye staldanlæg. Det koster arbejdspladser, lyder kritikken fra Fødevareforbundet NNF

-Det er simpelthen ikke godt nok!

Sådan lyder dommen fra forbundsformand for Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast efter Miljøstyrelsen i går fremlagde tallene for kommunernes sagsbehandlingstid af ansøgninger om miljøgodkendelser. De viser, at det i gennemsnit tager kommunerne 10 måneder at behandle en miljøansøgning. TV2-Nyhederne kunne torsdag aften fortælle om en landmand, der har måttet vente i 4 år.

-Det koster arbejdspladser, når kommunerne ikke prioriterer at få behandlet disse ansøgninger så hurtigt som muligt. Det er ingen hemmelighed, at der mangler slagtesvin til de danske svineslagterier, og det er næsten ikke til at holde ud at tænke på, at tusindevis af danskere ikke behøvede frygte for deres job, hvis bare kommunerne prioriterede dette område højere, siger Ole Wehlast.

Ifølge tal fra Landbrug & Fødevarer vil en gennemsnitlig forsinkelse i sagsbehandlingstiden på 3 – 6 måneder give et fald i beskæftigelsen på 600 – 1.200 personer i svinebranchen. Hertil kommer tab på eksportsiden.

Vejen er banet
Det der især skuffer Ole Wehlast, er det faktum, at vejen faktisk er banet for vækst i landbruget. Tidligere på året åbnede miljøminister Mette Gjerskov op for, at landmænd kan søge Miljøteknologifonden om støtte, hvis de ville omlægge fra gamle miljøbelastende anlæg til mere miljøvenlige, moderne anlæg.

-Sammen med Landbrug & Fødevarer lagde vi pres på regeringen for at imødekomme de økonomiske og miljømæssige udfordringer landbruget står over. Derfor fik landmændene en håndstrækning, men det hjælper jo fedt, hvis deres ansøgninger om nye og moderne anlæg bare ligger og samler støv ude i kommunerne, konstaterer Ole Wehlast.

Han opfordrer derfor til, at der gøres en målrettet indsats for at hjælpe de kommuner, der ifølge tallene fra Miljøstyrelsen har længst sagsbehandlingstid.

-Det er i alle parters interesse, hvis der igen bliver sat skub i behandlingen af miljøgodkendelser. Det kommer både landmændene, miljøet og slagterierne og deres ansatte til gode. Og det er en gevinst for hele samfundet, konkluderer Ole Wehlast.

Han håber samtidig, at netop dette område kan blive et af temaerne i den kommende kommunale valgkamp:

-Det er jo i sidste ende et politisk spørgsmål, hvor højt kommunerne prioriterer dette område. Det kan man jo tage med sig i overvejelserne, når man skal sætte sit kryds til november, siger han.