Nyhed

Fritidsjobbere snydes i sommerlandet

Mange unge bruger sommeren på et fritidsjob. Desværre bliver rigtig mange også snydt. En undersøgelse fra Jobpatruljen viser, at over 40 % af fritidsjobberne ikke får løn under sygdom

Af Morten Torbjørn Andersen. Foto: Kristian Emil Petersen

Jobpatruljen kører Danmark tyndt for at besøge fritidsjobberne og tage en snak med dem om deres rettigheder på arbejdsmarkedet.

Det er særligt i forbindelse med sygdom, at fritidsjobberne bliver snydt, viser Jobpatruljens foreløbige undersøgelse blandt 1.000 fritidsjobbere i alderen 13-18 år.

Over 40 % får ikke løn under sygdom, selvom de har ret til det fordi de er dækket af funktionærloven. Samtidig ved 35 % af de adspurgte fritidsjobbere ikke om de får løn, hvis de bliver ramt af en sommerforkølelse.

- De unge føler desværre ikke, at de har ret til penge når de ikke stempler ind fordi de er syge. Men selvfølgelig skal man have løn når man er syg, hvis man har ret til det,siger jobpatruljekoordinator Kasper T. Andersen.

Når først fritidsjobberne er syge, gælder det samtidig, at en fjerdedel selv skal finde en afløser, der kan tage over for dem.

Rekordstor jobpatrulje
I år er Jobpatruljen rekordstor. Man regner med at besøge cirka 10.000 arbejdspladser for her at komme i kontakt med 2.600 fritidsjobbere.

Jobpatruljen kører hver sommer, hvor unge frivillige fagforeningsaktive besøger arbejdspladser i hele landet.

- Rigtig mange unge aner ikke noget om deres rettigheder på arbejdsmarkedet. Mødet med Jobpatruljen er for mange også deres første møde med de mange regler. Det er en vigtig opgave at klæde de unge på til arbejdsmarkedet, forklarer Kasper T. Andersen.

De sidste års jobpatruljer har vist at cirka halvdelen af alle fritidsjobbere oplever regelbrud i deres ansættelsesforhold.

Læs mere på Jobpatruljens hjemmeside hvor du også kan hente guide til fritidsjob eller downloade fritidsjob app’en til din smartphone.