Nyhed

Robotter er velkomne

Robotter afvikler ikke den danske fødevareindustri, den udvikler den. Det mener Fødevareforbundet NNF, der er positiv overfor introduktionen af ny teknologi.

Robotter afvikler ikke den danske fødevareindustri, den udvikler den. Det mener Fødevareforbundet NNF, der er positiv overfor introduktionen af ny teknologi.

Af Emilia Maria van Gilse & Pia Rosager

Berlingske Tidende sætter i en serie i avisen fokus på de danske virksomheders produktivitet. Og i dag er turen nået til brugen af robotter i industrien.

At virksomhederne gerne vil investere i robotter, der kan gøre produktionen billigere, er nok ikke overraskende. Men at fagforeningerne også støtter brugen af robotter, selvom de primært introduceres for at erstatte den manuelle arbejdskraft, kommer måske bag på nogle:

-Det kan ikke undgås at robotternes ”indtog” koster et vist antal danske arbejdspladser. Til gengæld er robotterne med til at gøre danske virksomheder konkurrencedygtige globalt og sikre fremtidens danske arbejdspladser, forklarer forbundsformand i Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast.

Han understreger, at han til hver en tid vil foretrække, at virksomhederne investerer i innovation og effektivisering, frem for at kæmpe en dødskamp om lønomkostningerne.

Samtidig forudsætter brugen af robotter og ny teknologi, at virksomhederne uddanner medarbejderne og udnytter deres viden:

-Det bydende nødvendigt for den danske fødevareindustri, at vi har et forspring på udviklingen af medarbejdernes kompetencer, så de er i stand til at betjene den nyeste teknologi ude på virksomheden, samt være omstillingsparate til den mere og mere globaliserede virkelighed. Veluddannede medarbejdere er det bedste værn mod udflytning af arbejdspladser til udlandet. Og kvalificeret uddannelse ruster samtidig den enkelte bedst muligt til nyt arbejde, hvis en arbejdsplads lukkes, forklarer Ole Wehlast.

Læs Berlingske Tidendes artikel om robotter i fødevareindustrien: Robotter redder danske job