Nyhed

Vækstplan godkendt

En hjælpende hånd til den trængte danske konkurrenceevne, og udsigten til flere job i den private sektor betyder, at Fødevareforbundet NNF giver regeringens vækstpakke en ”thumbs up”.

Af Emilia Maria van Gilse, foto: Hung Tien Vu

-Vi kan mærke, at vi har fået en ny regering, der lytter til fagbevægelsen, når det handler om at skabe et bedre Danmark, konstaterer forbundsformand for Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast på baggrund af regeringens netop fremlagte vækstplan.


Ole Wehlast hæfter sig ved, at regeringen i vækstplanen lægger op til at spildevandsafgifterne lempes for de store vandforbrugere – noget der betyder meget for især slagterierne, der har store omkostninger på dette område.


Samtidig glæder han sig over, at regeringen lægger op til en massiv indsats på uddannelsesområdet:


-En stigende beskæftigelse og en fastholdelse af danske arbejdspladser, er helt afhængig af en veluddannet arbejdsstyrke. Derfor gør regeringen det eneste rigtige, når de satser på uddannelse og opkvalificering. Det kommer ikke mindst vores ufaglærte medlemmer til gavn.


Arbejdsgiverne har teten
Ole Wehlast mener nu, at bolden er smidt over til arbejdsgiverne:


-Regeringen og det danske samfund giver med denne vækstplan erhvervslivet en hjælpende hånd. Men hvis det skal nytte noget, skal arbejdsgiverne nu tage teten og for alvor investere i danske arbejdspladser. Vækstplanen giver simpelthen kun mening, hvis arbejdsgiverne tager ”ja-hatten” på, og kaster alle kræfter ind i skabelsen af nye danske arbejdspladser, mener Ole Wehlast.


Flere jobs på spring
Selvom regeringens vækstplan kommer vidt omkring, ligger der stadig jobmuligheder rundt omkring:


-Jeg vil gerne minde regeringen om, at vi tidligere har peget på andre områder, hvor der ligger nye jobs på spring. En sænkelse af afgifterne på sukker/chokolade, vil både have en gavnlig effekt på disse producenters konkurrenceevne, og det vil sandsynligvis også nedsætte grænsehandlen. Og apropos grænsehandel, så burde regeringen overveje at sænke afgifterne på øl og sodavand, netop for at sikre, at forbruget af disse varer kommer den danske stat til gavn, og ikke den tyske!

Ole Wehlast ærgrer sig samtidig over, at forslaget om en skrotpræmie til landmænd, der omlægger deres produktion fra gammeldags, miljøbelastende smågrise produktion, til en moderne og markant mindre miljøbelastende slagtesvinsproduktion, ikke er med i vækstplanen:


-Sammen med landbruget har vi flere gange fremlagt forslaget om en skrotpræmie til svineproducenter, der erstatter ældre, udslidte anlæg med moderne, miljøvenlige anlæg. Det gør ondt at se, hvordan tusindvis af danske jobs bliver kørt til udlandet sammen med smågrisetransporterne. En skrotpræmie er både en gevinst for miljøet og for beskæftigelsen i slagteribranchen. Og dermed også for det danske samfund. Jeg forstår derfor ikke, at regeringen ikke har medtaget det forslag i deres vækstplan, beklager Ole Wehlast.

Ro og stabilitet

Samlet set hilser han dog planen velkommen, og han glæder sig over, at regeringen med sin plan lover, at erhvervslivet ikke pålægges yderligere generelle afgifter:

- Regeringen lover erhvevslivet ro og stabilitet omkring rammevilkårerne, og det er netop, hvad vi har efterlyst, fastslår Ole Wehlast.

Pressen kan kontakte kommunikationschef Emilia Maria van Gilse for yderligere kommentarer på mobil 40 29 61 45.

Læstidligere artikler om emner, der indgår i regeringensnye vækstplan:

Spildevandsafgift bruger fødevarevirksomheder som afgifts-malkeko og koster arbejdspladser!

Politisk sympati for skrotpræmie

Positivt udspil fra DI