Nyhed

Positivt udspil fra DI

DI fremlagde mandag sit bud på en konkurrenceevnepakke, der skal skabe vækst og arbejdspladser i Danmark. Fødevareforbundet NNF ser mange positive elementer i pakken

DI fremlagde mandag sit bud på en konkurrenceevnepakke, der skal skabe vækst og arbejdspladser i Danmark. Fødevareforbundet NNF ser mange positive elementer i pakken

Af Emilia Maria van Gilse

DI har givet sit bud på, hvordan danske virksomheders konkurrenceevne kan forbedres. Blandt kodeordene er en sænkelse af det, DI kalder ”de mest skadelige skatter og afgifter”.

En ændring af afgiftssystemet er netop en af Fødevareforbundet NNFs mærkesager:

-Jeg er glad for, at en omlægning af afgiftssystemet er en del af DI´s forslag. Det har vi længe talt for. Men vores ambitioner er lidt højere end DI´s. Vi tror nemlig, at det kan lade sig gøre, at bevare et provenu fra afgifterne ved at udforme dem mere intelligent. Derfor ønsker vi ikke at afskaffe alle afgifter, men derimod kræver vi en gennemgang af alle danske afgifter, så at man på den baggrund kan sammensætte et afgiftssystem, der tager hensyn til konkurrenceevnen og samtidig bidrager til den danske statskasse, forklarer forbundsformand Ole Wehlast.

DI foreslår, at afgiftsændringerne finansieres gennem en nulvækst i det offentlige, men det er for uambitiøst på det danske velfærdssamfunds vegne, mener Ole Wehlast.

Bekæmp grænsehandlen
Blandt de afgifter DI gerne ser fjernet, er blandt andre afgifterne på de varer, som danskerne valfarter over grænsen for at købe billigere; øl, vin sodavand og sukker/chokolade.

-Jeg ser med tilfredshed, at DI vil gøre noget for at mindske grænsehandelen. Det koster den danske statskasse dyrt, at det er så attraktivt for danskerne at lade betalingen for netop disse varer tilfalde den tyske statskasse i stedet for den danske.

Ole Wehlast vurderer, at der er store beskæftigelsesmæssige fordele at hente i DIs forslag - men han understreger samtidig, at Fødevareforbundet NNF på ingen måde støtter, at finansieringen af DIs konkurrencepakke skal ske ved hjælp af nulvækst i det offentlige:

-Vi har et fælles mål i at forbedre virksomhedernes konkurrencekraft. Men vi mener samtidig, at det er mindst ligeså vigtigt at skabe vækst og dermed arbejdspladser. Og her spiller muligheden for offentlige investeringer og udbygninger en helt central rolle. Derfor kan vi ikke acceptere en nulvækst i det offentlige, fastslår Ole Wehlast.