Nyhed

Kamp om slagtesvin fra Jutland Meat

Danish Crown og Tican på charmeoffensiv som leverandørerne. Hos Danish Crown opfordrer man til fælles dagsorden. Ellers koster det arbejdspladser

Af Claus Gjedsig.

Danish Crown og Tican i Thisted er blandt de store aktørerne på markedet, der ønsker at få fat i de

svin, som nu ikke kan slagtes på Jutland Meat, der indgik en konkursbegæring i fredags. Det drejer sig om mellem 12.000 og 13.000 svin om ugen.

Allerede lørdag havde Tican inviteret Jutlands leverandører til et orienterende møde, lige som Danish Crown også har haft kontakt med leverandørerne. Men det vil ikke betyde en krig mellem slagterierne eksempelvis med en højere pris pr. kilo.

Kommunikationsdirektør Anne Villemoes, Danish Crown, siger, at det er vigtigt med en fælles dagsorden i Danmark. En krig mellem slagterierne vil kun få en taber, nemlig medarbejderne.

– Det vil betyde tab af arbejdspladser, siger hun.

Hjælper landmændene
– Det vigtigste i dag er, at vi får hjulpet de landmænd, som står med grise, der skal slagtes her og nu. På Danish Crown har vi altid efter jul og nytår en nedgang i antallet af slagtninger, og det har betydet, at vi har kunnet modtage svin fra et par af leverandørerne.

– Det er selvfølgelig op til den enkelte svineavler, hvor han eller hun vil have sine svin slagtet. Men jeg opfordrer til, at vi ikke kommer ud i et slagsmål, selv om der selvfølgelig er tale om en kamp.

Direktør på Tican Ove Thjels siger, at man endnu ikke har overblik over, hvor mange tidligere leverandørerne til Jutland Meat, der nu ønsker at få slagtet på Tican.

– Men der er flere kontrakter i hus, og vi har fuldt overblik i sidst på ugen. Desuden har vi fået to nye leverandører, efter vi for nylig tilbød en fast pris på grisene. To lyder måske ikke af meget, men i vores øjne er det en succes. Vi har en masse tiltag, som hver især giver flere grise. Enkelte leverandører har også givet udtryk for, at de nu vil producere i tomme stalde.

Kamp om svinene
Ove Thjels siger, at der for alvor er blevet kamp om slagtesvinene i Danmark.

– Produktionen af slagtesvin falder i Danmark, og jeg forventer, at den også vil falde i år. Det betyder, at der er kamp om råvarerne.

– Jeg tror, det har betydet, at Jutland Meat er kommet i en situation, hvor de ikke har kunnet klare det pres længere, og har sagt: Nu er det nok, det her. Nu stopper vi.

Anne Villemoes siger, at man har ansat det antal medarbejdere i produktionen på Danish Crowns slagterier, der passer til antallet af grise, der skal slagtes.

– Hypotetisk vil flere slagtesvin også betyde flere arbejdspladser, siger hun.

Positivt
Forbundssekretær John Sørensen, Fødevareforbundet NNF, siger, at det er en træls og beklagelig situation slagteriarbejderne på Jutland Meat er havnet i.

– Derfor er det meget positivt, at Tican og Danish Crown forsøger at slagte svinene i Danmark. Det må give flere arbejdspladser på de to slagterier, siger John Sørensen.