Foto af Interessen for at blive detailslagter er ikke stor. Men de, som vælger uddannelsen, er meget entusiastiske.
Nyhed

For få vil være detailslagtere

Interessen er dalende og en del dropper ud. Det er et problem, mener faglærer Lone Erlang Sørensen, Aarhus Tech.

Interessen er dalende og en del dropper ud. Det er et problem, mener faglærer Lone Erlang Sørensen, Aarhus Tech.

På Aarhus Tech forsøger man hele tiden med nye tiltag for at gøre unge interesseret i de mange muligheder skolen tilbyder. Interessen for visse fag, specielt kok og gastronom, er stor, mens den for detailslagter er meget lille.

- Vi mener, det skyldes, at de unge ikke kender nok til uddannelsen. Derfor bruger vi nu også de sociale medier for at udbrede kendskabet. På skolens hjemmeside er der således små filmklip, hvor eleverne fortæller, hvorfor de har valgt netop deres fag. Og disse klip bliver så spredt via eksempelvis Facebook, siger faglærer Lone Erlang Sørensen.

På Aarhus Tech tilbyder man grundforløb på 25 eller 40 uger plus fem uger, som er direkte fagrettet.

Virkeligheden er anderledes

- Vi gør utroligt meget for, at nye elever skal vælge den uddannelse, som passer bedst til dem. De får mange indtryk gennem udsendelser i fjernsynet og ser ofte sig selv med en stor kokkehue, når de går i gang med grundforløbet.

- Men virkeligheden er jo meget anderledes. Mange unge bliver forskrækkede og vi ser desværre et stort frafald. Det kan skyldes flere ting, f.eks. at de har fået arbejde og ikke meldt det tilbage til skolen. Men der er også en gruppe, der har svært ved at komme op om morgenen og så får vi også en del socialt belastede.

- Det kræver virkelig en stor indsats fra skolens side. Vi har bl.a. lavet en mentor-ordning, så den unge har en voksen at støtte sig til. Andre har måske mangler i deres IT-rygsæk, svært ved at være sociale og så videre. Vi bruger rigtig mange ressourcer på den konto, siger Lone Erlang Sørensen.

Aarhus Tech 108

- Vi bruger rigtig mange ressourcer på at fastholde de unge, siger faglærer Lone Erlang Sørensen.

Vælger til - ikke fra

- Når vi deler i 25 og 40 ugers grundforløb, skyldes det, at en gruppe, som eksempelvis har en uddannelse i forvejen eller har arbejdet inden for faget, ikke har brug for at gå her i 40 uger. De har ballast nok til at klare grundforløbet på 25 uger.

- Vi kan mærke, at dem, som vælger af blive detailslagtere, virkelig brænder for det. Det er et fag, de vælger til.
Det er bl.a. Lone Erlang Sørensens arbejde at finde praktikpladser til lærlingene. Og det kan være svært.

- Her gør lærlinge ofte selv en stor indsats, og finder en praktikplads, siger hun.
Man har tidligere haft en bagerskole i Aarhus Tech, men den blev nedlagt for omkring seks år siden.

- Mange håndværksbagere lukkede, da bake off på tankstationer og supermarkeder blev populært. Ønsker man at blive bager og måske konditor kan man tage grundforløbet på Aarhus Tech, men skal have hovedforløbet på en af de tekniske skoler, der har uddannelsen, siger Lone Erlang Sørensen.

Læs mere på aarhustech.dk