Nyhed

Social dumping stikker langt dybere

Regeringen sætter kampen mod social dumping på den politiske dagsorden. Men de initiativer, der fremlægges i dag, er ikke nok, mener Fødevareforbundet NNF


-Lad mig starte mig at slå fast, at jeg er utrolig glad for, at regeringen nu retter et klart og tydeligt fokus på problemerne med social dumping. Jeg har fuld tillid til, at netop en socialdemokratisk regering kan dæmme op for den stigende sociale dumping, der finder sted, siger forbundsformand for Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast.


I forbindelse med Socialdemokratiets sommergruppemøde præsenterer statsminister Helle Thorning-Schmidt og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen en række initiativer, der skal bekæmpe social dumping. Det drejer sig blandt andet om brugen af arbejdsklausuler, en styrket myndighedsindsats og indsatsen mod ulovlig cabotagekørsel:


-Det er rigtig gode initiativer, men det er initiativer, der kun er rettet mod den sociale dumping, der sker her i landet. Desværre har den sociale dumping, der for eksempel finder sted i Tyskland, enorm stor betydning for vores medlemmer, forklarer Ole Wehlast.


International kamp
For Fødevareforbundet NNF er det først og fremmest den sociale dumping, der foregår i Tyskland, der er udfordringen. Mulighederne for billig arbejdskraft, gør det attraktivt for danske virksomheder at lukke produktionen ned i Danmark, fyre medarbejderne og starte produktionen op på ”tyske” vilkår.


Det koster hvert år tusindevis af arbejdspladser, og derfor skal kampen mod social dumping udvides:


-Udover at gennemføre de fremlagte initiativer, opfordrer jeg regeringen til at følge op ved at lægge maksimalt pres på den tyske regering, for at få den til at tage tilsvarende initiativer. Den sociale dumping er et europæisk problem, der skal løses i alle medlemslandene og på EU niveau. I denne sag kan den tyske regering lære meget af den danske regering. Kampen mod social dumping vindes ikke nemt. Og den er først vundet, når social dumping er fjernet i alle lande, konstaterer Ole Wehlast.

Læs om regeringens initiativer mod social dumping