Nyhed

Det er godt set

Fødevareforbundet NNF hilser SFs forslag om at lade a-kasserne stå for arbejdet med at få de ledige i arbejde velkommen. Det er sådan set det eneste, der giver mening, mener forbundsformand Ole Wehlast

Af Emilia Maria van Gilse

I femtiden skal ledige selv kunne vælge om det skal være det kommunale jobcenter eller den lediges a-kasse, der skal hjælpe vedkommende med at komme tilbage til arbejdsmarkedet.

Det forslår SF, der dermed lægger op til et opgør med de udskældte Jobcentre.

Ifølge SF vil det ikke bare komme de ledige til gavn, men også de offentlige finanser, idet forslaget vil give besparelse på mellem en halv og en hel milliard. Det skyldes, at partiet vurderer, at en stor del af de 153.000 ledige vil vælge at få hjælp fra deres a-kasse, hvis de får muligheden for det.

Og det tror forbundsformand i Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast, at de vil gøre:

- Vores a-kasse kender ikke blot vores medlemmer, de kender også vores brancher og overenskomstområder. En af de vigtigste samfundsopgaver i øjeblikket er at få de ledige i arbejde, og her ligger det lige til højrebenet at lade a-kasserne stå for den opgave.

Samtidig vurderer han, at det vil spare en masse unødige sagsgange, hvis alt arbejdet omkring ledige varetages af vedkommendes a-kasse:

- I dag bruges der alt for meget tid på bureaukratisk arbejde. Vores a-kasse vil meget hurtigere kunne gå i gang med at hjælpe den ledige, samtidig med at de kender mulighederne indenfor den lediges faglige område. At lade vores a-kasser stå for beskæftigelsesindsatsen for de af vores ledige medlemmer, der måtte ønske det, er en gevinst for både det ledige medlem og samfundet, forklarer Ole Wehlast.

Stor politisk opmærksomhed
De forskellige partier står i øjeblikket i kø for at komme med deres bud på, hvordan man bedst sikrer, at ledige kommer i arbejde så hurtigt som muligt.

I sidste uge foreslog Venstre, at ledige skal kunne gøre brug af private aktører, samtidig med at de også foreslog at fjernes lediges ret til seks ugers selvsagt uddannelse.

Enhedslisten går i modsatte retning og ønsker i stedet, at antallet af uger øges til så mange, der er råd til.

De Konservative mener, at man kan spare op til 10 milliarder på at effektivisere indsatsen overfor ledige.

Senere på året kommet det såkaldte Carsten Kock-udvalg med deres anbefalinger til hvordan beskæftigelsesindsatsen skal skrues sammen.