Nyhed

95 procent fyrede slagteriarbejdere i gang igen

Da Danish Crown lukkede slagterierne i Hadsund og Esbjerg i 2012 stod i alt 632 uden job. På mindre end ét år har slagteriernes jobbanker fået 95 procent af de fyrede kolleger videre i ny beskæftigelse, uddannelse mm.

Da Danish Crown lukkede slagteriernei Hadsund og Esbjerg i 2012 stod i alt 632 medarbejdere uden job og meddyb bekymring for fremtiden. På mindre end ét år har slagteriernes jobbanker fået 95 procent af de fyrede kolleger videre i ny beskæftigelse, uddannelse mm.


Den 31. august 2012 mistede 514 slagteriarbejdere i Esbjerg deres job, da Danish Crown lukkede det lokale slagteri efter 124 år. Blot to måneder efter kom turen til de 118 medarbejdere på slagteriet i Hadsund.


De i alt 632 faglærte og ufaglærte medarbejdere stod overfor en endog meget usikker fremtid. Mange havde aldrig været andre steder end på slagterierne. Var der jobs til dem midt i en krisetid?


En intens indsats for at få kollegerne videre i arbejdslivet gik i gang for de to tidligere tillidsrepræsentanter, Laurids Rasksen, Hadsund og Tom Jensen, Esbjerg.


Som bestyrere af de lukkede slagteriers jobbanker har de "sparket døre ind" på nye virksomheder, tænkt i helt nye og alternative beskæftigelsesmuligheder og klædt kollegerne på til at varetage nye jobfunktioner - ofte i helt andre brancher.


Den indsats viser sig nu, at have haft overraskende stor effekt. I går lukkede jobbanken i Hadsund og i dag lukker jobbanken i Esbjerg. Status : 95 procent af de fyrede kolleger er i dag kommet videre i ny beskæftigelse eller uddannelse eller er gået på efterløn og pension. "Kun" 5 procent ved endnu ikke, hvad de skal.


Kører langt efter nye jobs
Jobbankbestyrer i Hadsund, Laurids Rasksen kan med glæde konstatere, at det er lykkedes 112 fyrede kolleger at komme videre.


-Det er gået langt bedre end jeg havde turdet håbe. Min oplevelse har været, at det i den grad nytter noget at være ekstremt opsøgende overfor nye virksomheder, være opmærksom på præcis deres behov og kunne matche dem med en arbejdskraft, virksomhederne kan bruge og regne med. Og dét er slagterikollegerne, siger jobbankbestyrer Laurids Rasksen.


-De er vant til at tage hårdt fat. De har høj arbejdsmoral. Og dé kompetencer, de manglede for at varetage de nye jobs, har de lynhurtigt tilegnet sig. Eksempelvis gik en af slagteriarbejderne på et 10 ugers uddannelsesforløb for at kunne tiltræde nyt drømmejob som kost- og ernæringsvejleder på et opholdssted for børn og unge med vægtproblemer, fortæller Laurids Rasksen.


Han roser også sine tidligere kolleger for at have vist endda meget stor fleksibilitet.


-Flere skal køre omkring 180 km hver dag for at bestride et nyt arbejde. Samtidig har mange taget jobs, der betyder lønnedgang på 25- 40 kr. ned i timen. Kollegerne har i den grad modbevist visse borgerlige politikeres konstante beskyldninger om, at danske ledige er kræsne!


57 af de fyrede har fundet arbejde på nye virksomheder. 32 har fået job andre steder i Danish Crown-koncernen - blandt andet på Gøl-fabrikken i Svenstrup ved Ålborg, og på kreaturslagteriet i Ålborg. Mens resten har valgt at gå på efterløn og pension.

Lynhurtig aktion i Esbjerg
Når jobbanken på Danish Crowns slagteri i Esbjerg lukker i dag, er der kun 27 af de 514 slagteriarbejdere, der enten ikke er kommet i arbejde igen eller er under uddannelse.

- De 95 procent er i gang igen. Det vil jeg betegne som en succes. Det er fantastisk, at så stor en del af mine tidligere kolleger er kommet videre med deres arbejdsliv eller begyndt på en uddannelse, siger lederen af jobbanken, den tidligere tillidsrepræsentant Tom Jensen.

Baggrunden for succesen mener Tom Jensen ligger flere steder.

- Det var væsentligt, at ledelsen på slagteriet og tillidsfolkene hurtigt tog fat på udfordringerne. Det skete allerede to dage efter lukningen den 31. august sidste år.

Mellem 120 og 150 har fået nyt arbejde on- eller offshore, og 150 er forsat inden for slagteribranchen, fordelt mellem Danish Crown og slagteriet i Brørup, mens andre har fået nyt jobs på andre virksomheder i det sønderjyske.

- Der skal lyde en meget stor tak til Fødevareforbundet NNF Sydjylland, a-kassen, AOF Center Sydjylland, Jobcenter Esbjerg, uddannelsesinstitutionerne og de virksomheder vi har samarbejdet med. Det er dette positive samspil, som har været medvirkende til succesen, siger Tom Jensen.

Han er i øvrigt blandt dem, der har fået nyt arbejde. På mandag starter han som kørende forbundssagsbehandler i Fødevareforbundet NNF - så forbundsmedlemmer over hele Danmark får fortsat glæde af hans kompetencer.

7.550 kr. til at få hver enkelte videre
Når en virksomhed lukker træder Danish Crowns socialplan i kraft. Ud over at etablere jobbank, som skal hjælpe medarbejderne videre i job eller uddannelse giver planen 7.500 kr. per medarbejder til efteruddannelse og jobsøgning.

-De penge er det lykkedes os at bruge - og lidt til, fortæller Laurids Rasksen med smil i stemmen fra Hadsund.