Nyhed

Fagforening og landmænd i tæt samarbejde

Fødevareforbundet NNF Midtvestjylland og Landboforeningerne Midt/Vest danner fælles front for at redde arbejdspladser

Af Claus Gjedsig.

Et utraditionelt samarbejde har set dagens lys i det midt- og vestjyske: Fødevareforbundet NNF Midtvestjylland og Landsforeningerne Midt/Vest har indledt et meget tæt samarbejde specielt for at sikre arbejdspladser.

– Det er ingen hemmelighed, at fagforeningen og landboforeningerne gennem årene ikke har rost hinanden. Vi har nærmest været to modpoler. Men vi har fundet ud af, at vi står stærkere, når vi arbejder sammen, for i mange retninger er det det samme, vi kæmper for. Derfor har vi lavet dette forum, fortæller afdelingsformand Steen Hartmann, Fødevareforbundet NNF Midtvestjylland og Kristian Gade, der er formand for Landboforeningerne Midt/Vest, der er paraplyorganisation for Holstebro-Struer Landboforening, Ikast-Bording Landboforening, Heden, Lemvig Landboforening, Vestjysk Landboforening, Familielandbruget Vestjylland og Landboforeningen Limfjord.

Fælles front
– Vi har fundet ud af, at vi har brug for hinanden og kan drage nytte af de erfaringer, vi har gjort hver især. Derfor har landbruget og fagbevægelsen en fælles interesse i at knytte faste, lokale bånd, siger Steen Hartmann og Kristian Gade.

Der er flere opgaver, man allerede har taget fat på. Specielt ønsker man at sikre danske arbejdspladser.

– Det er i Midt- og Vestjylland vi har de mange arbejdspladser inden for produktion af fødevarer, specielt slagterier og mejerier. Og det er vigtigt, at vi beholder disse arbejdspladser. Danske landmænd sender hvert år omkring 10 millioner smågrise til Tyskland for at blive fedet op og slagtet. Det svarer til, at Danmark potentielt mister 10.000 arbejdspladser i landbruget og følgeerhvervene. Og det skal vi have stoppet, siger Steen Hartmann.

Støtter
Kristian Gade er enig:

- Det er vigtigt med et stærkt landbrug. Men mindst lige så vigtigt, at der er dygtige medarbejdere på virksomhederne, der kan aftage landbrugets produktion, siger han.
Af andre opgaver vil man gøre fælles front mod den langsomme sagsbehandling, der er i mange kommuner af miljøgodkendelser.

– Vi er også enige om at danne fælles front mod mange af de tiltag, vi i landbruget mener, er urimelige, eksempelvis loven om randzoner, vandplaner, konkurrenceforvridende afgifter og så videre. Det bliver altså både kommuner, regering og folketing, vi sammen retter henvendelser til, siger Kristian Gade.

Repræsentanter fra de to organisationer har netop holdt det første møde. Her i deltog også formanden for Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast og næstformand i landmændenes brancheorganisation Landbrug og Fødevarer, Asger Krogsgaard, som begge støtter initiativet.