Nyhed

Forbeholden tilfredshed med aftale om akutjob

Fremskaffelsen af 12.500 nye job til de ledige, der fra januar falder ud af dagpengesystemet, hilses velkommen af Fødevareforbundet NNF. Men det er kun et skridt på vejen.

Af Emilia Maria van Gilse

Regeringen, Dansk Arbejdsgiverforening, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner er blevet enige om, at der skal skaffes 12.500 job til de ledige, der som følge af de ændrede dagpengeregler, står uden dagpenge fra januar 2013.

Læs DR: Regeringen står klar til at redde 12.500 arbejdsløse

Arbejdsgiverne har forpligtet sig til at skaffe de nye jobs, og regeringen udbetaler tilgengæld en kontant bonus til de arbejdsgivere, der finder nye arbejdspladser. De offentlige arbejdsgivere skal skaffe 5.000 jobs, mens de private arbejdsgivere skal skaffe de resterende 7.500 jobs.

Forbundsformand Ole Wehlast roser regeringen for aftalen:

- Jeg vil gerne rose beskæftigelsesminister Mette Frederiksen for at have presset arbejdsgiverne til at tage ansvar for de tusindevis af danskere, der står overfor at miste deres forsørgelsesgrundlag. Hver eneste gang en ledig får et arbejde, og dermed mulighed for igen af optjene retten til dagpenge, er det er sejr. Hvis Danmark havde haft en borgerlig regering, havde vi næppe set en minister, der ville løfte så meget som en lillefinger for at hjælpe lønmodtagerne.

Ingen roser uden torne
I det store hele er Fødevareforbundet NNF tilfredse med den nye aftale, men den er kun et skridt på vejen:

- Parterne kalder det selv for en aftale om akutjob, og jeg mener, at aftalen netop løser et akut problem, men den løser naturligvis ikke de mere grundlæggende problemer, der er opstået i kølvandet på de ændrede dagpengeregler. Vi mener fortsat, at den optimale løsning er at genindføre den 4 års dagpengeret og den 26 ugers genoptjeningsperiode - altså en tilbagerulning af de nye regler, fastslår Ole Wehlast.

Han bliver bakket op af forbundets hovedbestyrelse, der erklærer sig tilfredse med aftalen under forudsætning af, at arbejdsgiverne rent faktisk leverer de jobs, de har lovet. Og så skal de nye jobs til de ledige naturligvis ikke skabes på bekostning af eksisterende jobs!