Nyhed

Martas mareridt

Da Martha blev gravid blev hun uberettiget fyret. Men mareridtet var først lige begyndt: Marta mistede alle sine rettigheder, fordi hun ikke havde fast adresse i Danmark.
Af Claus Gjedsig

– Hjertelig til lykke. Hvor er det dejligt.

Marta var overvældet over den varme, der kom fra kollegerne, da hun i en af pauserne først på arbejdsdagen fortalte kollegerne, at hun var gravid. Det samme gjaldt ordene fra hendes leder. Han ønskede også Marta til lykke med et varmt smil. Og han var indforstået med, at Marta ikke længere kunne løfte så tunge ting, som hun ellers havde gjort.

Der kom også lykønskninger fra Martas mester, der glædestrålende kunne fortælle, at han også skulle være far for anden gang.

– Det her er bare fantastisk, tænkte Marta, da hun vendte tilbage til arbejdet på det slagteri på Horsens-Vejle-kanten, hvor hun og hendes mand, Marek, havde fået job. De var flygtet fra arbejdsløsheden og dårligt betalt arbejde i Polen og havde været på heldige at få job på det samme private slagteri.

Mareridtet begyndte

Fredag den 8. oktober 2010 var begyndt fantastisk for Marta, men det kom senere til at vise sig, at det også blev dagen, hvor hendes livs mareridt begyndte.

Kort efter frokost får Marta besked på, at hun skal komme over til driftslederen på hans kontor.

– Jeg har dårlige nyheder til dig, sagde driftslederen, smilende og tilbagelænet i sin kontorstol. Du er fyret!

Det kom i den grad bag på Marta. Hun protesterede, men fik at vide, at hun skulle have oplyst om sin graviditet langt tidligere. Man skrev oktober og hun skulle føde i begyndelsen af april.

Ikke i fagforening

Marta var ikke i fagforening og var sygemeldt i forlængelse af afskedigelsen. Hun blev ikke raskmeldt inden sin fratræden den 5. november.

Og så fik hun endnu et chok: Hun havde kun adresse i Danmark i forbindelse med sit arbejde og var derfor udstyret med Det Særlige Sundhedskort og ikke det gule sygesikringskort. Med Det Særlige Sundhedskort har man samme rettigheder, som alle andre. Men kun så længe man er i arbejde. Er man ikke i beskæftigelse skal kortet destrueres. Det betyder, at sygedagpengene bortfalder, og at lægebesøg, jordemoder og så videre skal betales af egen lomme.

Kontakt til Fødevareforbundet NNF

Gennem en polsk kammerat, der arbejdede på slagteriet i Rødding, fik Marta kontakt til afdelingsformand Peder Pedersen, NNF Sydjylland, der straks tog sagen op.

– Jeg følte, at Marta var kommet uforskyldt i den situation, så selvfølgelig var det en sag for Fødevareforbundet NNF. Hun handlede i god tro, siger Peder Pedersen, der efter de indledende øvelser overdrog sagen til afdelingsformand Kjeld Nielsen, Fødevareforbundet Horsens-Vejle.

Kjeld Nielsen siger:

- Jeg ringede til ejeren af slagteriet og gjorde ham opmærksom på, at der efter min overbevisning var tale om direkte lovbrud ved afskedigelsen af Marta. Og opfordrede ham til at annullere opsigelsen. Det ville han ikke.

Erstatning på 125.000 kr.

Der blev holdt mæglingsmøde på slagteriet, men man kunne ikke nå til enighed.

Nu er sagen slut. Slagteriet er blevet dømt til at betale Marta 125.000 kr. i erstatning.