Nyhed

Wehlast hos den tyske regering

Social dumping på dagsordenen, når forbundsformanden i dag mødes med den tyske arbejdsminister

Den sociale dumping er i fokus, når forbundsformand Ole Wehlast i dag mandag mødes med den tyske arbejdsminister, Ursula von der Leyen.

I samarbejde med Fødevareforbundet NNF’s tyske søsterforbund NGG har den danske forbundsformand, der også er præsident for de europæiske fødevarearbejdere i EFFAT, fået lejlighed til at drøfte de problemer, som forholdene på det tyske arbejdsmarked kaster over på nabolandene.Ole Wehlast august 2011 Hung Tien Vu FARVER.jpg

Forbundsformand Ole Wehlast ser frem til dialog med den tyske arbejdsminister om den sociale dumpings konsekvenser for arbejdsmarkedet i Danmarkog andre tyske nabolande.


Fødevareområdet, ikke mindst slagteribranchen, har de senest år mistet masser af job til Tyskland, hvor østeuropæiske arbejdere uden overenskomst og til lønninger langt under både det danske og det tidligere tyske niveau i stedet har taget over.

Unfair konkurrence
-De ekstreme forhold i Tyskland udgør en unfair konkurrence, og jeg ser frem til at fortælle den tyske arbejdsminister om konsekvenserne i Danmark og andre europæiske lande. Og så vil jeg stille hende nogle kontakte spørgsmål om, hvad den tyske regering har tænkt sig at stille op over for den uværdige sociale dumping, siger Ole Wehlast.

Han vil blandt andet spørge ind til, hvad der i Tyskland gøres for at sikre, at intentionerne i EU’s direktiver omkring arbejdstid, udstationering og vikarer efterleves.


I mødet i ministeriet i Berlin deltager også formanden for NGG, Frantz-Josef Möllenberger og generalsekretær i EFFAT Harald Wiedenhofer.

Fokus på mindsteløn
Et spørgsmål, som helt sikkert også vil komme op på mødet med den konservative arbejdsminister, er problematikken omkring mindsteløn på det tyske arbejdsmarked. Den tyske fagbevægelse har svært ved at få overenskomster igennem og derfor også vanskeligt ved at bekæmpe løndumpingen. NGG går derfor ind for en lovmæssig mindsteløn for at sikre et vist minimum for, hvad virksomhederne kan slippe af sted med at betale.

I den tyske forbundsdag har socialdemokraterne og partiet De Grønne fremsat lovforslag om en generel mindsteløn, men det blev nedstemt af den konservativ-liberale regeringspartiers grupper.