Nyhed

Geværsalve af nye afgifter truer danske arbejdspladser

Et bombardement af nye afgifter lurer forude og truer danske fødevarervirksomheder, arbejdspladser og væksten lyder meldingen til Christiansborg fra både arbejdstager- og arbejdsgiverside.

Topfolk fra blandt andet Landbrug og Fødevarer, Fødevareforbundet NNF og Danish Crown har netop haft hovederne stukket helt tæt sammen om nye initiativer, der skal sikre, at landbrugs- og fødevaresektoren også i fremtiden er et af landets mest kraftfulde økonomiske lokomotiver – både i og uden for Danmarks grænser.


På en konferencen i Nordsjælland den 26. og 27. juni var Fødevareforbundet NNF, Landbrug og Fødevarer, Danish Crown, fødevareminister Mette Gjerskov (S) og Konservatives Benedikte Kiær enige om, at Danmark skal fokusere endnu mere på højkvalitetsprodukter og bæredygtige produkter- herunder økologiske - til det stadig mere kvalitetskrævende verdensmarked. At Danmark skal konkurrere på kvalitet og ikke på lave lønninger.


Russisk roulette med danske arbejdspladser
Men konferencen var også præget af særdeles dybe panderynker og alvorlig bekymring. Både Fødevareforbundet NNF, Landbrug og Fødevarer og Danish Crown frygter, at de mange nye afgifter på blandt andet fedt, sukker, energi, transport og pesticider, som regeringen er på vej med, er en alvorlig trussel mod den 120 milliarder store fødevareeksport, som landbrug og fødevaresektoren står for i dag.


-Alle er enige om, at vi skal have gang i væksten og skabe arbejdspladser. Derfor er det mig en gåde at politikerne spiller russisk roulette med den danske konkurrenceevne ved at tæppebombardere danske virksomheder med afgifter. Vi taber pusten overfor udlandet, siger Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF.

Politiske drillerier dybt uansvarlige
Ole Wehlast undrer sig over ,hvorfor politikerne ikke kan enes om at fjerne både fedtafgiften- og den kommende sukkerafgift, når både regeringen, Venstre og Konservative i den seneste tid åbent har erkendt at fedt-afgiften var en gedigen fejltagelse, og der ikke er videnskabeligt belæg for at afgifterne gør noget som helst godt for folkesundheden, men bare gør danske madvarer endnu dyrere.


- Regeringen har netop tilbudt V og K at tage afgifterne af bordet. V og K siger nu pludselig nej, og undskylder sig med, at de ikke kan blive enige med regeringen om en alternativ finansiering af de 2-3 milliarder kr., som afgifterne skulle spække i statskassen. Jeg kan godt sidde tilbage med det indtryk, at det handler mere om politiske drillerier og magtspil end at sikre danske arbejdspladser. Hvis dét er tilfældet er det groft uansvarligt overfor de 1300 danskere, der vil miste deres arbejde alene på grund af fedtafgiften. Så se nu at komme i arbejdstøjet !, siger Ole Wehlast.


1300 mister deres arbejde
Ole Wehlast henviser her til en ny undersøgelse fra Landbrug og Fødevarer og Dansk Erhverv, der viser at fedtafgiften alene vil koste 1300 danskere jobbet de kommende år. Sukkerafgiften der skal træde i kraft 1. januar 2013, samt de energi-, transport- og pesticid afgifter, der også ligger på politikernes tegneborde lige nu vil koste yderligere arbejdspladser.

Afgifterne er derudover uhyre komplicerede at administrere for de danske virksomheder. Fedtafgiften alene koster virksomhederne over 100 millioner kr. i administration.


Og forbrugerne ?

Ja, de kan ”se frem til”, at danske fødevarer, der i forvejen er verdens dyreste stiger yderligere.


- Realiteten er, at det rammer sunde fødevarer som yoghurt og eksempelvis rødbeder, der pålægges store afgifter. Det er helt uholdbart, at en liter yoghurt skal stige med cirka fem kr. som følge af sukkerafgiften. Der er behov for et opgør med den slags afgifter, der indføres alene for at få penge i kassen, men ender med at koste både job og forringe konkurrenceevnen hos fødevarevirksomhederne, siger adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Søren Gade.