Nyhed

Slagteri anklages for social dumping

Afdelingsformand Steen Hartmann, Fødevareforbundet NNF Midtvestjylland, har aldrig set så graverende en sag. Slagteriarbejdere på Moesgaard Meat har mellem 500.000 og 700.000 kr. til gode.

Af Claus Gjedsig.

Steen Hartmann tager på det kraftigste afstand fra den måde, som slagteriarbejdere på Danmarks andet største so-slagteri, Moesgaard Meat i Naur ved Holstebro, bliver behandlet

- Vi havde problemer med Moesgaard Meat for omkring tre år siden, fordi de ikke overholdt overenskomsten. Det fik vi på plads, men åbenbart ikke ret længe. På slagteriet opdeler man arbejderne i kategorier: Dem, der får deres løn. Og dem, som bevidst snydes. Det er den værste sag om social dumping jeg har kendt. Jeg er dybt rystet, siger Steen Hartmann.

Polakkerne hårdest ramt

Af de 13 slagteriarbejdere er 11 af dem polakker. Og det er dem, det er gået værst ud over.

- Vi har gennemgået lønsedler og haft møder med de polske arbejdere. Og det er meget grove ting, som er kommet frem, siger Steen Hartmann og nævner:

 

- Manglende efterregulering af løn de sidste 2,3 år.
- Manglende løn op til 37 timer
- Manglende efterregulering af overtidsbetaling, hundredeprocentstimer.
- Manglende pauser. Ikke alle får deres pauser.
- Manglende ansættelsesaftaler og dårligt arbejdsmiljø.
- Trusler, hvis man er forhindret i at arbejde over og manglende varsel ved overarbejde.
- Manglende varsel ved ferie. Ferieloven er overtrådt på flere punkter.

Nægtet ambulance

- Jeg er bekendt med flere grelle brud på overenskomsten og arbejdsmiljøet. Bl.a. faldt en medarbejder om og mistede bevidstheden. Ledelsen nægtede at rekvirere en ambulance, men bad en medarbejder køre kollegaen på sygehuset i sin egen bil.

- Vi har rettet henvendelse til ledelsen af Moesgaard Meat. Men de har ikke reageret. Man kunne i det mindste have ringet til mig. Men det er ikke sket. Derfor har vi oprettet en sag og kræver ordnede forhold.

- Vores første beregninger viser, at medarbejderne har mellem 500.000 og 700.000 kr. til gode, siger Steen Hartmann.