Nyhed

OK 2012: Forhandlinger om tryghed

Mandag eftermiddag forhandler Fødevareforbundet NNF med DI om det tema medlemmerne har udråbt til at være det vigtigste: Tryghed

Mandag eftermiddag forhandler Fødevareforbundet NNF med DI om det tema medlemmerne har udråbt til at være det vigtigste: Tryghed.

Af Emilia Maria van Gilse

Det klareste solskin vælter ind af vinduerne på Crown Plaza på Amager. Men indenfor i DIs midlertidige hovedkvarter er der ikke tid til at nyde det smukke januar-vejr.

For forhandlingerne om en ny overenskomst for medarbejderne på slagterioverenskomsten og den fødevareindustrielle overenskomst er i fuld gang, og i dag har parterne sat et af de vigtigste temaer på dagsordenen. Dagens forhandlinger drejer sig om tryghed.

Tryghed over alt andet
Overenskomstforhandlinger handler traditionelt om medarbejdere, der gerne vil have mere i løn og arbejdsgivere, der ikke har råd til så meget som 5 øre mere i timen. Men optil disse forhandlinger er spørgsmålet om lønkroner røget ned af listen. For da forbundet i efteråret bad medlemmerne sende deres overenskomstkrav ind, var det ønsket om mere tryghed, der toppede listen.

-Det afspejler jo tydeligt den situation vores medlemmer befinder sig i. Krisen har bidt sig fast, og rigtig mange frygter, at deres job forsvinder, forklarer næstformand og chefforhandler for Fødevareforbundet NNF Jens Peter Bostrup.

Kampen for sit arbejde
Forhandlerne fra forbundet og DI sidder i et lukket mødelokale. I et lokale ved siden af sidder forhandlingsudvalgene for de to overenskomster, slagterindustri,- og den fødevareindustrielle overenskomst og venter på nyt fra forhandlingsbordet.

De er ikke i tvivl om, at tryghed er noget af det væsentligste for deres kollegaer ude omkring på landets virksomheder;

-Den ultimative tryghed er naturligvis at bevare sit arbejde, konstaterer Torben S. Hansen, der er tillidsrepræsentant på Mou.

Anette Sønderby Larsen, der er tillidsrepræsentant på Kelsen i Nr. Snede, slår desuden fast, at for hende handler tryghed også om at sikre uddannelse til de medarbejdere, der mister deres arbejde:

-Tryghed handler også om få mulighed for at komme videre i sit arbejdsliv, hvis ens nuværende job ryger.

Den økonomiske krise er selvfølgelig stærkt medvirkende til, at medlemmerne efterspørger tryghed, men der er også andre forhold, der presser medlemmerne:

-På slagteriområdet føler medarbejderne sig pressede, fordi de godt ved, at antallet af slagtninger falder, fordi mange landmænd sender deres svin til Tyskland for at blive slagtet, påpeger Peter Uno, der er tillidsrepræsentant på Tican i Thisted.

Forhandlingerne om de nye overenskomster fortsætter efter dagens møde. De nuværende overenskomster udløber den 1. marts.